Najnovije

ABADI ŠALJE VOJSKU U KURDISTAN: Irak neće dozvoliti otimanje nacionalnog resursa!

Irački parlament ovlastio je premijera Hajdera el Abadija da rasporedi trupe u spornoj provinciji Kirkuk u Iračkom Kurdistanu, javila je lokalna televizija.

Abadi - Barzani (Ilustracija: Pravda)

Irački parlament takođe je naložio vladi da povrati naftna polja u provinciji Kirkuk i spornim oblastima sa Kurdima. Parlament je, takođe, isključio dijalog sa Erbilom dok se ne ponište rezultati referenduma. Referendum o nezavisnosti autonomije Iračkog Kurdistana održan je u ponedeljak, njegovi zvanični rezultati će biti objavljeni u četvrtak. Prema izveštaju Vrhovne nezavisne izborne komisije Kurdistana u utorak uveče, prema preliminarnim proračunima od 3,4 miliona glasača, 91,83 odsto birača glasalo je za nezavisnost.  Predsednik regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani proglasio je u utorak pobedu opcije „da“ na referendumu za nezavisnost Iračkog Kurdistana. Barzani je pozvao svetske sile da poštuju volju miliona Kurda, koji su na referendumu glasali za nezavisnost tog iračkog regiona. On je u televizijskom obraćanju pozvao iračku centralnu vladu u Bagdadu da se uključi u "ozbiljan dijalog", umesto što preti kurdskoj regionalnoj vladi. Referendum održan u ponedeljak nije obavezujući i neće odmah dovesti do nezavisnosti, ali je povećao tenzije u regionu.

Ko kontroliše naftna polja?

Vlada treba ponovo da preuzme kontrolu nad naftnim poljima u Kirkuku u nadležnost Ministarstva za naftu, navedeno je rezoluciji, koju su usvojili članovi iračkog parlamenta, preneo je je Rojters. Irački premijer Hajder al Abadi zatražio je danas od iračkih Kurda da ponište rezultat referenduma o nezavisnosti, koji su održali na severu Iraka u ponedeljak. - Nećemo voditi dijalog o rezultatu referenduma, rekao je Abadi u iračkom parlamentu i dodao da, ako irački Kurdi žele da pokrenu razgovore, moraju da ponište referendum i njegov rezultat. Kurdi imaju svoju regionalnu vladu, parlament, Vojsku (Pešmerge) i policiju i aerodrome u tri iračke severne provincije, gde uživaju ustavnu autonomiju najvišeg stepena već više od deset godina. Ipak, Kurdi su iskoristili invaziju terorista Islamske države prethodnih godina i preuzeli kontrolu nad spornim teritorijama izvan ovih provincija na koje Bagdad, ustavom, polaže pravo, a u kojima se nalaze neka od najznačajnijih nalazišta nafte u Iraku. Uprkos upozorenjima Bagdada, koji je u početku krize dao prećutnu saglasnost za referendum o nezavisnosti Kurdistana, Barzani je i sporni Kirkuk uključio u teritoriju obuhvaćenu referendumom, što je uslovilo i dalje zaoštravanje odnosa dve strane. Da podsetimo, Turska je prethodnih dana ponovo dala svojim oružanim snagama dozvolu za ulazak na sever Iraka, što je vojska odmah i učinila. Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA