Najnovije

VREME ZA NAPLATU: Tri zemlje kupile su oružje od nas još u prošlom veku i ostali nam dužni 174 miliona dolara!

Godinama je Srbija pokušala da dođe do novca, koji je odavno trebalo da bude uplaćen na račune "Jugoimporta".

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Vlada Srbije traži način da naplati 174 miliona dolara od Etiopije, Sudana i Kube za oružje koje je srpsko državno preduzeće "Jugoimport - SDPR" tim zemljama isporučilo još krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
Nakon procesa koji su se vodili i koji su u toku pred međunarodnim arbitražnim sudovima, Vlada je odlučila da formira i radnu grupu koja ima zadatak da izvrši analizu neizmirenih potraživanja, pregovara sa dužnicima i predloži rešenja u vezi sa naplatom duga.
Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina Ministarstvo odbrane i preduzeće "Jugoimport - SDPR" sklopili su kupoprodajne ugovore o isporuci naoružanja i vojne opreme sa nadležnim organima Etiopije i Sudana i sa preduzećom "Tehnoimport" iz Kube.
Kako navodi dobro obavešteni sagovornik, samo Etiopija duguje 115 miliona dolara, Sudan 29 miliona, dok se od kubanskog preduzeća potražuje 22 miliona britanskih funti. To znači da Srbija u ovom trenutku od te tri države pokušava da naplati oko 174 miliona dolara.

Puške, pištolji i ručne bombe

- Reč je o isporučenom pešadijskom naoružanju - puškama, pištoljima, ručnim bombama, čiji je izvoznik bio "Jugoimport", dok su proizvođači naoružanja bila preduzeća namenske industrije iz svih bivših republika SFRJ, izuzev Crne Gore - kaže izvor iz Vlade Srbije.
Vojni analitičar Aleksandar Rodić navodi da je isporuka naoružanja u tom periodu bila strogo državna tema, te da se zbog toga taj problem sada rešava na nivou vlada, odnosno vlasti tih zemalja sa Srbijom.
- Radi se o robi različitih artikala. U pitanju je municija i pešadijsko naoružanja. U tom poslu dugovi za isporučeno oružje nisu ništa neobično. Više su praksa, nego izuzetak - dodaje Radić.

Vulin negira dugove

Mada je informacija o postojanju dugovanja Etiopije, Sudana i Kube za isporučeno naoružanje iz osamdesetih godina objavljena u Službenom glasniku, kao i na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, zbog nedavno formirane radne grupe, iz Ministarstva odbrane nisu date informacije o detaljima potraživanja, i negirano je postojanje bilo kakvih dugovanja te tri zemlje.
Ministarstvu koje predvodi Aleksandar Vulin poslat je zvaničan mejl sa pitanjima koja se odnose na visinu dugovanja i vrstu isporučenog oružja, ali je 17 dana kasnije odgovoreno da takvih potraživanja nema, iako se u odluci o formiranju radne grupe navodi suprotno.
Pročitajte OVDE sve o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oružje iz regije traženo u svetu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA