Najnovije

ČIJA JE VOJSKA JAČA: Evo zašto su Hrvati ispred nas na novoj rang listi

Specijalizovani portal "Global fajerpauer" objavio je listu najmoćnijih vojski u svetu, koju predvode SAD. U regionu - Hrvatska je bolje rangirana od Srbije.

Ubica tenkova (Foto: Jutjub)

Rado Srbin ide u vojnike… Istina, više ne ide jer mora, nego zato što želi, pošto je vojska profesionalna. Baš kao i u zemljama u regionu. I tako profesionalnu ju je rangirao portal Global fajerpauer
Na listi 133 zemlje Slovenija je zauzela 113. mesto, Bosna i Hercegovina 121, a Makedonija 122. mesto, dok je jedino Hrvatska bolje rangirana od naše zemlje u regionu, budući da joj je pripalo 68. mesto. 
Neko ovakav skor ne smatra relevantnim. Pogađate ko 
“Naše standardne analize pokazuju da u ovom trenutku Srbija u odnosu na Hrvatsku ima prednost kako po ukupnom relativnom koeficijentu vatrene moći i sposobnosti svog naoružanja i vojne opreme tako i u većini pojedinačnih grupa naoružanja i vojne opreme”, naveo je ministar odbrane Vulin. 
Međutim, sa druge strane stiže drugačije tumačenje rang-liste. 
“Pobednička Hrvatska vojska je stvorena u domovinskom ratu, ona se razvija i danas je moderna i spremna na sve zadatke”, rekao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. 
Crne Gore na listi i nema. Odatle poručuju - cela država ima svega 650.000 stanovnika pa zato i nisu iznenađeni, ali nisu ni izgubili poverenje. 
U obrazloženju liste koju su sastavili vojni eksperti kaže se da je prilikom rangiranja uzimano u obzir preko 50 faktora - količina i raznovrsnost oružja, brojnost sastava oružanih snaga, te finansiranje vojne industrije. 
Prema rezultatima istraživanja, Rusija poseduje najmoćniju kopnenu vojsku i vodi po broju tenkova. Sjedinjene Države najviše u svetu troše na odbranu. 
Treće mesto zauzela je najbrojnija vojska Narodno-oslobodilačka armija Kine. Pogledajte OVDE šta je Vulin rekao o rang listi. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su Hrvatima dopremljeni helikopteri koje zovu "ubica tenkova":

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA