Najnovije

NOVA VLADA U PRIŠTINI: Evo kakva je uloga milijardera Pacolija

Prelet Bedžeta Pacolija dovešće Haradinaja u fotelju premijera, ali najvažnija ministarstva idu u ruke “najbogatijeg Albanca”. Na kraju će, ipak, Srpska lista i Srbija imati poslednju reč.

Bedžet Pacoli (Foto: Jutjub)

Pacolijeva odluka o podršci “ratnoj koaliciji” koju čine Tačijeva DPK, te Haradinajeva stranka i stranka Fatmira LJimaja ne bi se mogla nazvati “političkim zemljotresom” (jer je najavljena još u poslednjim nedeljama avgusta) - ali svakako jeste iznenađenje.
Sam Pacoli, koji je sporazum o podršci Haradinaju potpisao u ponedeljak uveče, tvrdi da se na taj korak odlučio kako bi se okončala blokada prištinskih institucija, koje su od izbora u junu ove godine bile u tehničkom mandatu. Prema sporazumu, čije detalje otkrivaju kosovski mediji, Pacoli će biti prvi potpredsednik vlade, a njegovoj stranci obećano je pet ministarstava i sedam funkcija zamenika ministara - spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, ekonomskog razvoja, životne sredine i prostornog planiranja i poljoprivrede.
Politički analitičar Dušan Janjić očekivao je Pacolijev “prelet”, ali i masovnije prelaske u ratnu koaliciju.
- Očekivao sam da će Pacoli motivisati i druge iz koalicije da priđu Haradinaju, ali stranački interesi su očigledno pobedili. Ovo neće rešiti problem političke nestabilnosti Kosova, nije to stabilna koalicija - mada je po volji EU i SAD. Makar se odlaže kriza institucija i omogućava njihovo funkcionisanje, kao i dijalog između Beograda i Prištine. Problem Kosova ostaje rascepkana politička scena i porast autoritarizma - kaže Janjić.
No, za konačnu većinu u kosovskom parlamentu, Haradinaju će biti neophodna podrška Srba i ostalih stranaka manjina.
Igor Simić iz Srpske liste za “Blic” ne otkriva da li će podrška Haradinaju biti, ali kaže da je “odblokiranje institucija dobro”.
- S druge strane, naši stavovi su poznati javnosti i svima koji žele da budu partneri. Otvoreni smo za razgovore, ali oni koji žele da pregovaraju moraju pokazati poštovanje prema Srbima i njihovim poredstavnicima i moraju biti iskreni u nameri da zajedno rade s nama na unapređenju položaja Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.
Kao i uvek, mi ćemo pre dogovora obaviti konsultacije sa vladom Srbije i predsednikom Vučićem: nama nisu bitne funkcije zbog funkcija, već kao instrument unapređenja položaja Srba - rekao je Simić. O spekulacijama pojedinih kosovskih medija, prema kojima je Srbima bilo obećano ministarstvo poljoprivrede koje ide u Pacolijeve ruke, Simić nije hteo juče da govori.
- Hajde da najpre formiramo institucije, skupštinu, pre svega, i obavimo razgovore sa vladom i predsednikom Srbije, pa ćemo videti dalje korake - zaključio je Simić.
Iz kancelarije za Kosovo i Metohiju juče nisu hteli da komentarišu kosovsku “Igru prestola”, kao ni da otkriju da li je do konsultacija sa Srpskom listom došlo.
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa ratne koalicije, zbog kojeg, kako ocenjuje, formiranje kosovskih institucija zavisi od predsednika Aleksandra Vučića.
- Nakon sporazuma, konstituisanje Skupštine Kosova i formiranje nove vlade ostali su u rukama Vučića. Zavisna moć Srbije usmrtiće nezavisnost zemlje - naveo je Kurti na svom Fejsbuk profilu.
Još jedno mesto koje je Haradinaj namenio Pacoliju mogla bi biti jedna od ključnih pozicija u pregovorima sa Beogradom.
- Pacoli ima dobre odnose sa Beogradom, ne samo poslovne već i političke. On bi se mogao uključiti u briselski dijalog i unaprediti ekonomsku saradnju sa Srbijom. Osim na Balkanu i zapadnoj Evropi, Pacoli ima političke konekcije i u Kini, Belorusiji, Rusiji... - navodi analitičar Dušan Janjić. Pogledajte OVDE šta je Vujović rekao o povećanju plata i penzija. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo je najbogatiji Albanac na svetu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA