Najnovije

BAŠ IH POTERALO: Irma pustoši Atlantik, a sada stižu razorne oluje Hoze i Katja! (VIDEO)

Najmanje osam osoba je poginulo, a 23 su povređene u udaru uragana Irma na francuskim Karipskim ostrvima, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova DŽerard Kolomb.

Pustoš posle uragana (Foto: Jutjub)

On je rekao da bi broj nastradalih na ostrvima St. Martin i St. Bartolomej mogao biti i veći jer spasilački timovi još nisu pretražili područje, prenosi AP.
Uragan je ostavio za sobom pustoš i veliku materijalnu štetu. Šteta na karipskom otoku Barbuda procenjuje se na blizu 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun.
Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija otoka St. Martin skoro uništena.
Na ovom ostrvu u prekidu je snabdevanje strujom, dok na takođe francuskom ostrvu St. Bartsu, gde živi blizu 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.
U francuskom delu St. Martina živi blizu 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva.
Francuski predsednik Emanuel Makron je nešto ranije upozorio da će "biti žrtava" i da je moguć "okrutni bilans" uragana Irme.
Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom "ogromna", ali da njene razmere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji.
Dok razmere štete još nisu sasvim poznate, broj nastradalih verovatno će porasti, prenose agencije.
Uragan Irma pete kategorije, najviši je na lestvici kojom se meri intenzitet uragana i jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog veka, sada preti Haitiju i Floridi.
Američki predsednik Donald Tramp je za Devičanske otoke, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti.
Već traju evakuacije sa ostrva Ki Vest, na krajnjem jugu Floride, javlja agencija Hina.
Irma je prošla severno od američke teritorije Portoriko, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane.
Više od polovine tromilionske populacije na ostrvu je bez struje, a uragan je doneo obilne padavine praćene jakim vetrovima.
Zvaničnici kažu da struje neće biti nekoliko dana.
Najsnažniji uragan na Atlantiku u poslednjih deset godina dostigao je brzinu od 285 kilometara na sat, a put nastavlja severno od obale Dominikanske Republike. Dok se snažni uragan Irma približava Sjedinjenim Američkim Državama, još dve tropske oluje su ojačale i sada tri uragana besne Atlantikom. Tropska oluja Katja je postala uragan prve kategorije, sa udarima vetra od oko 121 kilometara na sat, prenosi Rojters. ​Tropska depresija 13 formirala se u utorak posle podne u jugozapadnom delu Meksičkog zaliva i ojačala u tropsku oluju Katja u sredu ujutru. Očekuje se da će za koji dan udariti u meksičku državu Verakruz. Meteorološke prognoze za sada pokazuju da će Katja narednih dana ostati u Meksičkom zalivu, piše "Dejli mejl". Najava da je Katja postala uragan usledila je ubrzo nakon što je američki Nacionalni centar za uragane otkrio da je i oluja Hose postala uragan prve kategorije. Tropska oluja Hose, koja se formirala u utorak ujutro, nalazi se na hiljade kilometara istočno od Malih Antila. U narednih nekoliko dana nastaviće da donosi veću količinu padavina u istočnom Meksiku. Hose će ostati u okruženju povoljnom za pojačavanje sa vrlo malo strujanja vetra ili promenom brzine ili smera vetra, tako da će uskoro nad Atlantikom da tutnje tri uragana. Oba uragana su se formirala nakon uragana Irme koji je postao najjači ikada zabeležen na Atlantskom okeanu. Za sada je zabeleženo da je Irma odnela najmanje devet života na Karibima. Ovo je prvi put od 2010. da su na području Atlantika, u koje se svrstava i Meksički zaliv, istovremeno aktivna tri uragana. Rekordan broj istovremeno aktivnih uragana je četiri, a to se desilo 1893. i 1998. godine.
Pročitajte OVDE šta se to dešava na drugom kraju sveta a ima veze sa Amerikom, ima i povređenih.
Izvor: Agencije/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

SAD je u totalnoj panici zbog još jedne prirodne katastrofe koja im preti.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA