Najnovije

DOSIJE "DEŽURNI KRIVCI": Top 10 stvari za koje su Putin i Rusija optuživani u 2017.

Pod vođstvom Vladimira Vladimiroviča Putina Rusija se i u 2017. godini pozicionirala kao supersila spremna da sarađuje sa drugim zemljama na ravnopravnim osnovama, ali isto tako spremna da brani svoj teritorijalni integritet od bilo koje spoljne pretnje. I to je činjenica. Činjenica koju priznaje i zapadni establišment i zapadni mediji i činjenica za koju Zapad još uvek nema rešenje koji bi mu išlo u korist.

Putin (Foto: RIA)

Zato i ne treba da čudi što su Rusija i Putin u godini za nama gotovo svakodnevno bili na meti zapadnih spin doktora i njihove propagandne mašinerije.
Ovo je "Top 5" stvari za koje je Rusija bila optuživana u 2017. godini, a da pri tom zemlje koje su takve optužbe iznosile kao po pravilu nisu ponudile i konkretne dokaze za svoje tvrdnje.

1. Rusi su ubili Kačinjskog

Poljsko tužilaštvo optužilo je rusko vazduhoplovstvo za avionsku nesreću u kojoj je 2010. godine poginuo poljski predsednik Leh Kačinski.
Poljski državni tužilac Marek Kačinski izjavio je da "nema sumnje da je jedan od uzroka nesreće bilo ponašanje osoba koje su bile u kontrolnom tornju, te da su te osobe krive za neodgovorno ponašanje koje je dovelo do nesreće".
U tužilaštvu tvrde da postoji dokaz o dva ruska kontrolora avio-saobraćaja i još jednoj osobi u kontrolnom tornju kako namerno utiču na nesreću.
- Ruska Vlada oštro demantuje ovakve optužbe - rekao je svojevremeno portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

2. Hemijsko oružje u Siriji

Po sistemu "Ciljaj Asada, gađaj Putina", Rusi su indirektno bili optuženi i za navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji. Optužbe su stigle od strane Opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, a Kremlj je odgovorio vetom na rezuluciju o ovom događaju u Savetu bezbednosti.

3. Najveći hakerski napadi

Više od 45.000 sajber napada zabeleženo je u zemljama širom sveta u maju 2017. godine, a pokušaju da se i za to optuži Rusija, kakvih su se mogli čuti u pojedinim zapadanim medijima, brzo su pali u vodu pošto je i sama Rusija bila žrtva napada.

4. Izborna kampanja u SAD

Jedna od tema koju su zapadni mediji doslovce svakodnevno eksploatisali u 2017. je i navodno rusko mešanja u izbornu kampanju u SAD tokom 2016. godine.
Gotovo da nije bilo dana da se u mejnstrim medijima nije pojavljivalo poneko "novo", "ekskluzivno" otkriće o tome kako su Rusi pomogli Trampu da dođe na vlast, i to je postalo opšte mesto.
Takve informacije demantovali su i Zaharava i Peskov i Lavrov i Medvedev, čak u nekoliko navrata i sam Putin. 
- Zar su SAD neka banana republika pa da svako može da se meša u njihove izbore - jedno je od najupečatljivijih pitanja koje je Putin postavio kolegama sa Zapada i na koje nije nikada nije dobio ma kakav razuman odgovor.

5. Rusi krivi za "Harvija i Irmu"

Zastrašujući uragani kršteni kao "Harvi" i "Irma" opustošili su SAD u 2017. godini. I nedugo pošto su se desili, bilo je samo pitanje kada će Moskva i za njih biti optužena.
Suvišno je dodati da je Kremlj takve "teorije zavere" najoštrije demantovao.

6. "Državni udar" u CG

Zvanična Podgorica optužila je Rusiju za mešanje u izborni proces i organizovanje "državnog udara" koju crnogorska opozicija smatra farsom. U onoj meri u kojoj su optužbe u 2017. ponavljane, u tolikoj meri je Kremlj takve tvrde nanova negirao.

7. Kremlj sprema nezavisnost Škotske

Američki senator u novembru 2017. godinee upozorio je da ruski sajber-operativci već uveliko u Škostkoj rade na tome da izazovu veću podršku za novi referendum o nezavisnosti.
Senator Angus King je rekao na saslušanju u Vašingtonu u okviru istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore da je i Škotska na listi meta Kremlja.
Senator nije ponudio konkretne dokaze za svoje tvrdnje, bar ne javno.

8. Vojna vežba "Zapad 2017"

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je optužbe Litvanije da su ruski avioni namerno uleteli u vazdušni prostor te zemlje prilikom vojnih vežbi "Zapad 2017“ i istaklo je da su ti navodi politizovani.
Ruski teretni avioni Il-76, za koje Litvanija tvrdi da su ušli u njen vazdušni prostor, leteli su 16. septembra nad neutralnim vodama Baltičkog mora, ali usled nevremena morali su da promene kurs letenja prema Litvaniji, ali su prethodno za taj manevar tražili dozvolu od Viljnusa.

9. Pad MH17

Istraživačka grupa Bellingcat objavila je 8. decembra izveštaj u kojem je optužila penzionisanog ruskog generala Nikolaja Tkačova da je povezan sa padom civilnog aviona MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine, u kojem je poginulo svih 298 osoba.

10. Bregzit

Kao šlag na torti u 2017. godini smo mogli da čujemo i da su Rusi krivi za Bregzit - događaj koji je promenio istoriju EU kada je većina Britanaca odlučila da napusti Evropsku Uniju.
Ruska Ambasada u Londonu je poslala zahteve u kojima od tri univerziteta traži da joj se pošalju originalni dokumenti koji potvrđuju tvrdnje o tome da se Rusija mešala u proces Bregzita, saopšteno je iz Ambasade.
I ova informacija od strane Kremlja, demantovana je kao besmislica čiji je cilj širenje rusofobije.
Koje su najvažnije pobede Vladimira Putina u 2017 pročitajte OVDE.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA