Najnovije

VULIN: Eventualni napad na Srbiju bila bi visoka cena

Vojska Srbije je danas dovoljno snažna da je odvraćaujući faktor i malo ko može i da razmišlja o tome da bi napao Srbiju, a da za to ne bi platio veoma visoku cenu, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

Ministar je, u intervjuu za portal Pink.rs, rekao da ćemo pored nabavke šest migova iz Rusije i 30 modernizovanih tenkova E72, dobiti još 30 oklopnih vozila pešadije. "Nadamo se da ćemo uvesti u naoružanje još najmanje sedam različitih oružja i oruđa iz naše proizvodnje. Priprema se 95 različitih projekata da uđe u naoružanje naše vojske, od naše pameti i naše odbrambene industrije. Dakle, vojska će se modernizovati u skladu sa najvišim svetskim standardima". Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je naš veliki spoljnopolitički prijatelj i već je obezbedila zanačajne donacije, a očekuje se da ćemo se iduće godine koncentrisati i na nabavku novih helikoptera M17 iz Rusije. Na pitanje da prokomentariše spekulacije o dogovoru sa Belorusijom o isporuci novih migova 29 i odbrambenog sistema S300, Vulin ističe da se o tako ozbiljnim sistemima ne može govoriti u medijima. "Bilo bi zaista neozbiljno kada bi bilo ko od predstavnika države govorio o tome. Kada odlučimo, ako odlučimo, verujte da ćete biti upoznati. Na pitanje da li je Srbija ovom modernizacijom postala najjača ili bar jedna od jačih sila u regionu, Vulin odgovara - sa ovih šest migova iz Rusije i sa modernizacijom naša postojeća četiri miga, sa modernizacijom naše tehnike koja je u kopnenoj vojsci, govorim i o tenkovima i o artiljeriji i o nekim protivvazduhoplovnim sistemima za koje radimo remont, pa i modernizaciju možemo da kažemo da smo, u najmanju ruku, ravnopravni svima u regionu. "Značajno smo ojačali vojnu industriju Srbije. Vlada Srbije je uložila nekih 50 miliona evra u razvoj odbrambene industrije, a to je mera koja nije rađena decenijama. Mi smo imali jedan dug period planskog uništavanja odbrambene industrije Srbije... Od 2012. godine, baš kada Aleksandar Vučić postaje ministar odbrane odbrambena industrija počinje da se vraća, država počinje da ulaže i naša vojna industrija počinje da se pojavljuje na svetskim tržištima". Kako kaže, prodajemo oružje i municiju na svim svetskim tržištima od SAD preko Rusije, arapskih i afričkih zemalja - odbrambena industrija Srbije se nalazi u čitavom svetu i veoma je cenjena.
Vulin, takođe, kaže da remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ima tehnologiju kojom je u stanju da radi najveći deo remonta migova i da samim tim možemo da ponudimo to znanje i drugim armijama koje u sastavu imaju migove. "Takođe, radimo i remonte helikoptera, što je veoma važno u citavom našem okruženju. Nastavicemo da radimo na tome da Moma Stanojlović postane regionalni centar za popravku helikoptera, a to bi bio zaista veliki doprinos za čitavu našu industriju".
Ministar kaže i da će kada bude donet novi Zakon o prometu i proizvodnji naoružanja i vojne opreme Jumko postati deo odbrambene industrije Srbije. Odgovarajući na pitanje da li su mogući vanredni republički izbori, ministar i lider Pokreta socijalista je ocenio da bi sve građane Srbije trebalo pitati kakvu Srbiju zapravo hoće. "Moj stav je da bi trebalo održati i vanredne republičke izbore, baš zbog svih ovih pritisaka. Zbog svih onih koji smatraju da Srbiju treba staviti pod kontrolu i da Srbija ne treba da odlučuje sama o sebi. Kada su pritisci preteški i kada su pitanja koja se postavljaju ovako sudbonosna, onda je dobro pitati narod šta misli i u kom pravcu treba da se ide", naveo je Vulin. Ističe i da beogradski izbori neće biti izbori za asfaltiranje ulica niti ko će napraviti više parkova i ko će okrečiti više fasada. "To će biti izbori na kojima će se ljudi izjašnjavati kakvu Srbiju zapravo hoće. Mislim da bi to trebalo pitati ne samo građane Beograda već građane Srbije", naglasio je Vulin. Kako se Milu Đukanoviću ponovo priviđaju Srbi i Rusi, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Projekat opremanja Vojske Srbije 1500 plus
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA