Najnovije

NEMAČKA I FRANCUSKA UPOZORAVAJU PRIŠTINU: Suočićete se sa ozbiljnim posledicama

Zvaničnici ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Francuske upozorili su vlasti u Prištini da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako bude usvojena inicijativa za ukidanje zakona o specijalnom sudu, piše danas prištinski dnevnik Koha.

Priština (Foto: RIA Novosti)

Šefovi odeljenja zaduženih za region zapadnog Balkana u oba ministarstva, Kristijan Helbah i Tomas Bertin, su se sastali sa premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i kosovskih Srba, piše dnevnik. Koha dodaje da je nemačka ambasada u Prištini izdala saopštenje u kome se kaže su dva zvaničnika doputovala u Prištinu zbog zabrinutosti u Berlinu i Parizu oko pokušaja da se ukine zakon o specijalnom sudu i tužiocu. Neimenovani izvori na koje se Koha poziva tvrde da Tači insistira na usvajanju inicijative da se ukine zakon o specijalnom sudu.

Tači: Ako poslanici izglasaju inicijativu, potpisaću zakon

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK. "To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika", rekao je Tači. Ponovio je da je formiranje tog suda za njega "istorijska nepravda", ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda. "To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO", rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe. Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Specijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcije koje su, kako je rekao, izazvale "paniku među građanima". "Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana... a ne pozivi određenog ambasadora da je 'večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu'. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu", zaključio je Tači. Kako su Albanci dobili u Makedoniji ono što su želeli, pogledajte OVDE. Izvor: FoNet/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zapad oštro kritikuje Prištinu zbog Specijalnog suda
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA