Najnovije

DŽIHADISTI U BOK, SAA U GLAVU - RUSI PRESUDILI: Gore Alepo, Idlib i Hama u totalnom ratu za centralnu Siriju! (FOTO/VIDEO/MAPA)

Jedinice Sirijske arapske armije i njihovi saveznici, među kojima su na ovom frontuu najbrojniji pripadnici iranske Revolucionarne garde, zauzeli su nova područja na jugozapadu Alepa u prodoru sa severnog kraka prema bazi Abu Duhur.

Sirijski rat (ilustracija: Pravda)

U napadu sirijsko iranskih snaga, nakon žestokih borbi, oslobođena su mesta Hubar i Šejk Kalil, kao i brda Šahib i Abu Ruvajl. Sve četiri tačke nekoliko puta tokom dana bile su nekoliko puta oslobađane pa izgubljene tokom današnjeg dana, ali su revagu, na kraju, doneli ruski avioni, koji su, nakon gotovo 24 časa pauze zbog loših vremenskih uslova, danas nastavili svoje operacije u ovom području. U današnjim borbama postalo je jasno da su džihadisti uspešno konsolidovali svoju odbranu severoistočno od Abu Duhura, a o tome svedoče i brojni snimci njihovih snaga koji su danas ponovo preplavili društvene mreže.
Osim na severnom kraku fronta oko Abu Duhura, ruska avijacija koncentrisala se danas i na džihadistička okupljališta i infrastrukturu u istoimenom gradu:


Već četvri dan za redom nastavili su se i pokušaji združenih snaga džihadističkih organizacija da probiju bok sirijskih snaga koje su do Abu Duhura stigle iz pravca juga. Oni su i danas uspeli da probiju prvelinije odbrane na dve tačke, u Atšanu na severu Hame i Abu Umaru na jugu Idliba. Ipak, nakon konsolidacije redova i udara ruske avijacije i ovaj "požar" je ugašen, pa su džihadisti, uz značajne gubitke ponovo bili primorani da se vrate na početne pozicije. To ih ipak nije sprečilo da izdaju saopštenje, koje je potpisala jedna od frakcija unutar tzv. "Slobodne sirijske armije" u kom pozivaju Asadove vojnike u Hami i Idlibu da se predaju, tako što će krenuti prema njima nenaoružani sa istaknutom belom zastavom. Ovo saopštenje objavljeno je uz prikaz grupe sirijskih vojnika koji su zarobljeni prvog dana kontraofanzive: Kao što se na mapi može videti, ove borbe iskoristili su teroristi Islamske države za proširenje svoje teritorije na ovom području, ali su sirijske snage uspele da pokrenu uspešne operacije i protiv njih, o čemu više možete da pročitate OVDE.

Kako je SAA juče preuzela kontrolu nad oko stotinu naselja na jugu Alepa, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA