Najnovije

GODIŠNJA KONFERENCIJA SERGEJA LAVROVA: Amerikanci šire sukobe po svetu jer ne žele da se pomire sa krajem svoje dominacije! (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države za destabilizaciju sveta, zbog rešavanja globalnih problema diktatima i ultimatumima.

Sergej Lavrov (Foto: JuTjub)

Lavrov je svoju godišnju konferenciju za novinare posvetio kritici glavnih geopolitičkih konkurenata Rusije, navodeći kao primere američke pretnje Severnoj Koreji i Iranu za koje kaže da su dodatno destabilizovale globalnu situaciju, prenose agencije. - Metode kojima pribegavaju da bi "obuzdali" svoje suparnike su u velikoj meri prilično sumnjive i beskrupulozne. NJihov raspon je širok, od postavljanja globalnog sistema raketne odbrane do unilateralnih sankcija, ekstrateritorijalne upotrebe legislative i pretnji da će se pozabaviti međunarodnim problemima isključivo u skladu s vlastitim scenarijem, ne prežući ni od čega, uključujući upotrebu brutalne vojne sile. Lavrov je kritikovao Trampovu administraciju zbog najava o mogućem razvrgavanju nuklearnog sporazuma s Iranom, i da SAD zbog toga "daje razlog da sumnjamo u njihovu sposobnost da budu pouzdani ugovorni partneri", rekao je Lavrov. - Nažalost, naše američke kolege i njihovi saveznici ne žele da slušati stavove drugih centara globalne politike. Ne žele da prepoznaju stvarnost multipolarnog sveta koji se stvara, ocenio je Lavrov. On je, takođe, ocenio da SAD i Zapad gube svoju dominantnu poziciju koju su uživali poslednjih 500 godina, jer "novi centri ekonomskog rasta, finansijske moći i političkog uticaja izranjaju u prirodnom toku istorije". - Dok proces ravnopravnog dijaloga, kreiranja konstruktivnih promena, zadovoljavanja svih - nastaje, SAD nažalost pribegava nelegitimnim metodama, zaključio je Lavrov.

Makedonija

Rusija će najverovatnije priznati bilo koji novi naziv Makedonije, koji dogovore Skoplje i Atina, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Na godišnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je rekao da je taj spor dugo vremena bio u „poluuspavanom stanju“, i da je sada oživeo zato što su SAD odlučile da Makedonija uđe u NATO. On je podsetio da je Grčka već članica NATO, te da njoj nije neophodno da pravi ustupke, već Makedoniji. Bilo koje rešenje koje nađu dve strane i ono bude potkrepljeno makedonskim ustavom, mi ćemo najverovatnije prihvatiti, dodao je Lavrov.

Da li Evropa želi gas?

Posebno je naglasio da gasovod Turski tok može dobiti produžetak za Evropu samo ukoliko Evropska komisija za to obezbedi „garancije tvrde kao beton“. - Sada postavljamo prvi cevovod koji će snabdevati Tursku, a drugi će se pojaviti samo pod uslovom da Brisel da garancije da neće biti ničeg sličnog onome što se dogodilo sa Južnim tokom i Bugarskom. Koliko znam, Bugarska je spremana da razmotri mogućnost da primi drugi cevovod Turskog toka, rekao je ruski ministar na konferenciji za medije na kojoj je „podvlačio crtu“ ispod 2017. godine. - Mi smo spremni na svaku varijantu koju stoprocentno garantuje Evropska komisija, dodao je. On je ukazao da se u EK smišljaju „neka nova pravila protiv gasovoda Severni tok-2“. - To, dakako, nije baš čista igra. Nadam se da te igre neće osujetiti ekonomski karakter projekta i podršku koju mu daju vodeće energetske kompanije evropskih zemalja. Lavrov je otkrio da Moskva zazire da će SAD imati pristup upravljanju sistemima protivraketne odbrane Japana "Aegis ašor", nakon što budu postavljeni u toj zemlji. - Tvrdi se da će Japan upravljati tim PRO sistemom i da Sjedinjene Države s njim neće imati nikakve veze, ali mi u to veoma sumnjamo - bio je direktan ruski ministar inostranih poslova. Koliko Rusa bi na predstojećim izborima glasalo za aktuelnog predsednika Vladimira Putina, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje možete da pročitate OVDE. Izvor: Fonet, fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA