Najnovije

Prota koji je bio učitelj petorici srpskih patrijarha (VIDEO)

U najnovijem izdanju „Duhovne trpeze“ u produkciji TV HelmKast, gostujući kod urednika i voditea emisije Žane Živaljević, Zorica D. Peleš, pisac jedine obimne studije o proti Stevanu M. Dimitrijeviću na 400 stranica, istakla je da je zahvaljujući njegovom trudu da se poveća broj monaha manstir Hilandar ostao srpski!

Ilustracija (Foto: Jutjub printskrin/SPC)

Prota je osnovao i Pravoslavno-bogoslovski fakultet u Beogradu, kao i Bogosloviju, a bio i rektor Prizrenske bogoslovije. Prota o kojem će potonja istoriografija, pa čak i crkva brisati tragove, odigrao je izuzetno značajnu ulogu u čuvanju i negovanju nacionalnog bića: „Bio je učitelj petorici srpskih patrijarha, u izuzetnim odnosima sa kraljem Petrom Prvim, svetim Nikolajem Velimirovićem, vredan, preduzetan, pouzdan i od akcije, izuzetno omiljen“ – opisuje lik i delo zaboravljenog junaka istorije srpskog naroda Zorica Peleš.
Ona u emisiji potanko opisuje način na koji se upoznala sa veličanstvenim protinim delom i na koje je sve prepreke nailazila da ga objavi srpskom rodu – od SANU do crkve, tragajući za razlozima takvog postupanja. Da bi objavila protinu biografiju, ne pristajući na ucene, prodala je čak i porodični nakit! Pored biografskih podataka do kojih je došla iz porodične zaostavštine i arhiva, Zorica Peleš je uspela da, po objavljivanju protine biografije  u rodnom Aleksincu Stevana M. Dimtrijevića sazove konferenciju o njegovom liku i delu, inicira i obnovi protinu crkvu, i sprovede da srednja škola i jedna ulica ponesu njegovo ime.
„Cela porodica je bila izuzetna: protina sestričina dr Bosiljka Bosa milošević bila je nekrunisana carica srpske ginekologije, zet Prlinčević istrajni vredni saradnik do kraja života“ – kaže Zorica Peleš. Prota je bio učitelj petorici srpskih patrijarha u Prizrenu, a sadašnjem, Irineju, u ispitnoj komisiji. Bio je direktor škole u kojoj je decu učio Petar Kočić.
Uspostavio sa konzulom Kraljevine Srbije u Solunu i ocem Dimtrija LJotića Vladimirom specijalne odnose sa Grčkom; prikupio pomoć bratskom ruskom narodu u vreme „velike gladi“... „Biografija prote Stevana M. Dimitrijevića je ocenjena kao jedinstven i inovativni rad u stručnoj javnosti“, kaže Peleš, s nadom da će nova izdanja pomoći nadležne državne i verske institucije. Da li je feminizam uvod u teror žena nad muškarcima saznajte OVDE. Šta je Vučić odgovorio mitropolitu Amfilohiju pogledajte OVDE. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Dorin o tome šta se zaista dogodilo u Srebrenici.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA