Najnovije

U Siriji počinje novi rat uz učešće Turske, Kurda, Sirije, Amerikanaca i Irana?

Sprema se novi rat na teritoriji Sirije. Između Turske i sirijskih Kurda iza čijih leđa su Amerikanci.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ankara poodavno drži trupe na severu Sirije, a Redžep Tajip Erdogan je naredio novo gomilanje jedinica iteškog naoružanja na granici sa Sirijom. Verovatno i sa namerom da „ostavi utisak“ na Vašington i Pentagon. Međutim, to mu nije pošlo za rukom.
Sjedinjene Države su Kurdskim vojnim formacijama isporučile 4.900 kamiona i 2.000 transportnih aviona oružja i vojne opreme, a upravo su najavile nove poteze koji su istovremeno i antisirijski, i antiturski, i antiiranski, i antiruski.
Komanda njihove operacije Inherent Resolve saopštila je da će 15.000 pripadnika „Sirijskih demokratskih snaga“, u kojima su Kurdi ogromna većina, početi da obučava za „obezbeđivanje državne granice Sirije“.
NJen portparol Tomas Vil izjavio je tim povodom: „Naša koalicija će zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama (SDS) raditi na formiranju i obuci nove pogranične službe Sirije. Ta služba treba da ima oko 30.000 ljudi pod oružjem. NJeno jezgro će činiti 15.000 boraca SDS“.
Prema njegovim rečima, ta nova oružana sila biće raspoređena duž granica Sirije sa Turskom i Irakom, kao i „uz tok Eufrata“.
Ovo je, nema sumnje, rat. Pogotovo što Amerikanci ne kriju da će od pomenutih 30.000 napraviti regularnu kurdsku armiju koja će kontrolisati spoljne granice teritorije koju trenutno uz podršku SAD kontrolišu.
Sirija teško da će se pomiriti sa nastankom kurdske države na svojoj teritoriji.
Ankara – kao što je Erdogan već i objavio – neće tolerisati kurdsku državu na svojoj granici, sa čije druge strane žive milioni Kurda.
U rat može biti uvučen i Iran.
Ništa suštinski ne menja to što je Stiven Goldstin, zamenik državnog sekretara SASD, izjavio da Vašington nema nameru da kurdski kanton (24.000 kvadratnih kilometara) priznaje za nezavisnu državu.
Erdoganov portparol Ibrahim Kalin već je upozorio SAD da Ankara „obučavanje pripadnika Sirijskih demokratskih snaga „ smatra „nedopustivim“:
„Turska za sebe rezerviše pravo da u borbi protiv terorizma čini sve što smatra neophodnim“.
Za Ankaru su američki „demokratski Kurd“ – teroristi…
Sirijska armija na korak od oslobođenja dva grada. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska vojska uništila terorističko skladište dronova u Siriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA