Najnovije

PAKAO U NAJAVI: Evo za koliko godina na Zemlji neće biti živih bića

Klimatske promene i rast stanovništva mogli bi da unište našu planetu mnogo ranije nego što se mislilo. Astrobiolozi pozvali su NASA da iskoristi sve što geolozi saznaju o novom dobu, antropocenu, što bi im pomoglo u unapređivanju svemirskih misija za traženje vanzemaljske inteligencije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Antropocen, iako još nije službeno priznat kao geološko doba, odražava vreme otkad su ljudi počeli da utiču na Zemlju dovoljno snažno da ostavljaju značajne tragove u geološkim zapisima. 
To uključuje sve, od ekoloških promena do planetarnih naslaga radioaktivnog otpada iz testiranja nuklearnih bombi. Postoje i materijali kao što su plastika, beton i egzotični minerali koji će verovatno pronaći svoj put u geološku večnost. 
- Nalazimo se u vremenu u kom ljudski uticaj ne samo da počinje da utiče na klimu, već i donosi trajne promene koje će milionima godina biti vidljive u stenama - kaže DŽejkob Haku Misra, astrobiolog iz Blu Marbl Spejsa, Instituta za nauku u Sijetlu.
Iznad današnje klimatske problematike, svaka tehnološka civilizacija koja živi na planeti s ograničenom količinom resursa suočiće se s ograničenjima i posledicama na rast.
Istvoremeno će biti izloženi samonametnutim ili spoljnim pretnjama koje se s vremenom povećavaju. 
Ovo shvatanje podstaklo je Tomasa Maltusa na pisanje brojnih upozorenja 1789. godine o ograničenjima rasta ljudskog stanovništva i njegovim delovanjem na okolinu i poljoprivredne sisteme, što je ukazivalo na mogućnost civilizacijskog kolapsa. 
Naknadne analize narednih nekoliko decenija preciznije su određivale prag ovog kolapsa na temelju sposobnosti tehnologije za podizanje opterećenja planete. 
Savremena analiza ovog problema s nedavnim populacijskim i poljoprivrednim podacima pokazuje da bi rast snabdevanja hranom trebalo da nastavi da premašuje trendove rasta stanovništva u skorijoj budućnosti. 
Međutim, ova analiza takođe otkriva da, čak i ako se emisije gasova staklene bašte ublaže, rast ljudske civilizacije u korištenju energije termodinamički će nastaviti da podiže Zemljinu temperaturu. 
Ako se aktualno kretanje potrošnje energije nastavi, onda ekološki katastrofalno zagrevanje koje će premašiti toleranciju života na toplotno naprezanje može doći 2200. do 2400. godine, nezavisno od predviđenog usporavanja rasta populacije do 2100. 
Za 200 godina na Zemlji neće biti živih bića, jer će uslovi za život postati nepodnošljivi.
Čovečanstvo ne može da živi u takvoj sredini i odmah će nestati, navodi se u zvaničnom saopštenju stručnjaka za Nacionalnu akademiju nauka SAD.
Pročitajte OVDE kakve su to nezamislive stvari otkrili Rusi na Arktiku?
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Klimatske promene guraju planetu u katastrofu...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA