Najnovije

Zašto je pala RSK? (VIDEO)

Republika Srpska Krajina je bila kratkotrajna srpska država, koja je postojala na teritoriji današnje Republike Hrvatske u periodu 1991-1995. godine. Ona je svojevrsni simbol devedesetih godina kod Srba; simbol nacionalnog buđenja posle višedecenijskog komunizma, simbol srpske nesloge, razdora, simbol zapadne premoći i buđenja povampirenog ustaštva, simbol srpskog stradanja.

Oluja (Foto: RSK)

Od njenog pada posle operacije „Oluja“ i egzodusa više stotina hiljada krajiških Srba, do danas, postavlja se pitanje, uvek sa istom ogorčenošću i ozlojeđenošću; zašto je pala Republika Srpska Krajina? Odgovor na ovo pitanje se delimično može naći u zborniku radova „Republika Srpska Krajina: Istorijski i geopolitički uzroci formiranja, okupacija i posljedice“ , koji je izdalo udruženje „Krajiški privrednik“ u saradnji sa Institutom za političke studije iz Beograda, 2016.godine. Većina autora iz ovog zbornika je i rođena na teritoriji potonje RSK i dala je svoj direktni doprinos u njenom nastanku i borbi za njen opstanak. Danas, posle njenog nestanka, u matici Srbiji, doprinose očuvanju sećanja na nju. Reklo bi se, da smo mi Srbi, fokusirani na trenutne „goruće“ i neuralgične tačke našeg nacionalnog bića (misli se pre svega na Kosovo i Metohiju, potom Republiku Srpsku i Crnu Goru) previše prepustili zaboravu sećanje na RSK i bilo kakvi angažman u vezi nje. Danas, uprkos hrvatskim čišćenjima i ubijanjima, u Hrvatskoj i dalje živi preko 150.000 Srba, o kojima gotovo niko ne vodi računa. Većina Krajišnika je danas u Srbiji i u rasejanju. 
Preduslov stvaranja bilo kakvih uslova za povratak RSK, je očuvanje istorijskog sećanja na nju i svega što se ok onje zbivalo devedesetih godina. U skladu sa tim je i pomenuti zbornik radova. „Moj zadatak je bio da opišem šta je bio glavni uzrok,  da srpski narod devedesetih godina u Hrvatskoj, tada prilikom raspada zajedničke države, se upusti u jedan ovakav zadatak i projekat stvaranja svoje države na područjima Like, Korduna, Banije, severne Dalmacije, Slavonije, šta je to bio glavni uzrok da oni povedu borbu za svoj fizički opstanak.“ , navodi Mišel Zubenica, jedan od autora iz ovog zbornika. Iskustvo genocida u NDH je navelo Srbe da se devedesetih godina organizuju i ne dozvole ponavljanje ovog tragičnog scenarija. 
„Srpski narod u Hrvatskoj nije izvršio pobunu, zato što je mrzeo Hrvatsku, već je to bio period posle pobede Franje Tuđmana na prvim višestranačkim izborima i dolaska HDZ na vlast, kada je naš narod video da postoji velika mogućnost da proživi sve ono što je proživeo pedeset godina ranije kada je stradao...“ , navodi dalje Zubenica. Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA