Najnovije

Evo zašto Beograd još nije uključen u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića!

Da li bi Vlada Srbije uslovljavanjem nastavka briselskog dijaloga, a Srpska lista "oročavanjem" trajanja Vlade Kosova koja zavisi od njenih glasova mogli da pomognu da se zvanični Beograd uključi u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića.

Sahrana Olivera Ivanovića (Foto: Jutjub)

Zbog čega se ovakve ili slične metode političkog pritiska na Brisel i Prištinu ne koriste?
U Kancelariji za KiM Vlade Srbije odmah su se proglasili nenadležnim za ovakva pitanja. Izvori u diplomatskim krugovima nezvanično tvrde da je zbog odbijanja Prištine da se u istragu uključe institucije Srbije, zvanični Beograd, koji će zasad morati da se zadovolji samo razmenom informacija, nastavak dijaloga u Briselu vezao za sopstvenu procenu toka kosovske istrage o Ivanovićevom ubistvu. U Srpskoj listi nezvanično je rečeno da je sa Beogradom dogovoreno da se prati da li će razmena informacija dati rezultate. "Ne želimo da političkim istupima napravimo pogrešan korak, jer je ovo prvi put da u istrazi učestvuju srpski i albanski tužioci, policajci sa severa Kosova i iz Prištine", objašnjavaju u Srpskoj listi.
- Pritisak na Prištinu i Brisel bio bi moguć, kad bi Beograd i Srpska lista vodili nezavisnu politiku. Imajući u vidu lojalnost Beograda prema Briselu, teško je očekivati da bi vlast, koja takve metode nije koristila da bi na dnevni red stavila teme poput povratka prognanih Srba, javne svojine Srbije na KiM, bezbednosti SPC i srpskog naroda, sad to uradila zbog istrage o ubistvu Olivera Ivanovića - ocenjuje Slobodan Samardžić, bivši ministar za KiM Vlade Srbije, a sad predsednik Državotvornog pokreta Srbije.
Prema njegovim ocenama, trenutna situacija u kojoj "obe strane - i Beograd i Priština apeluju na mir i sigurnost, kako bi se što pre zaboravili nemir i nesigurnost koje je izazvalo Ivanovićevo ubistvo, samo je privid". Samardžić kaže da je "suština tog apela da se svi vrate briselskom procesu, koji je ovim ubistvom ugrožen".
- Imajući u vidu da je KiM van pravnog sistema Srbije, Beograd je tražeći da se uključi u istragu, učinio sve što je mogao. Druga stvar je političko pitanje posledica Briselskih sporazuma, kojima je Beograd sam sebi uskratio mogućnost da vodi istragu. Pre tih sporazuma imali smo dvostruku policiju - Srbe u KPS i policiju u civilu, imali smo sudove. U takvim okolnostima Beograd bi mogao da vodi svoju istragu, možda čak i da sarađuje sa kosovskim Albancima, mada su za njih to bile "paralelne" institucije, koje je aktuelna vlast u Srbiji briselskim sporazumima ugasila - objašnjava Samardžić.
Politički analitičar Dušan Janjić smatra da bi Beograd i Srpska lista mogli da vrše pritisak da se formira "zajednički koordinacioni istražni tim u kome bi sa nadležnim institucijama u Srbiji sarađivali Priština, Kfor i Euleks".
- Ko to odbije, odgovoran je za stvaranje političkog ambijenta za Ivanovićevo ubistvo. Takav zajednički tim je potreban ne samo zbog ovog ubistva, nego i zbog 14.000 predmeta koji čekaju da budu rešeni. Ali, sve je u glavama političara. Hašim Tači greši što koristi ovu situaciju za dokazivanje kosovske državnosti i formalno-pravnog priznavanja nezavisnosti, jer je ovo prilika da se pokaže da kosovska država funkcioniše na severu Kosova - kaže Dušan Janjić.

Brzina i pravda

- Beograd ne treba da traži ubrzavanje istrage. Brzina u istrazi nije uvek u korist pravde. Policijsko pravilo glasi da ako se za 48 sati ne uhvati počinilac, ne treba brzati. Posle 48 sati treba pratiti tokove novca, kretanje preko satelita.., što je jako komplikovana mreža. Treba dati odgovore na pitanja: ko je ubio Olivera Ivanovića, ko je naručio, ko je platio i ko je bio logistika za njegovo ubistvo - ističe Dušan Janjić.
Pročitajte OVDE na šta je Berlin upozorio Nemce a tiče se Kosova?
Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbiji zabranili istragu ubistva Olivera Ivanovića
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA