Najnovije

NEŠTO MU NE IDE? Klintonov savetnik "rešava makedonsko pitanje"

Metju Nimic, američki diplomata i posrednik UN za spor između Atine i Skoplja u vezi s imenom Makedonije, bio je angažovan u nekoliko administracija u SAD.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Najpre je radio za vreme američkog predsednika Lindona DŽonsona, a kasnije i kod DŽimija Kartera, kao savetnik državnog sekretara Sajrusa Vensa, gde se posebno bavio "kiparskim pitanjem".
U tom smilu njegovo angažovanje u aktuelnom sporu između Atine i Skoplja nije iznenađujuće, a posebno imajući u vidu da je od marta 1994. do septembra 1995. radio je kao specijalni izaslanik predsednika Bila Klintona i posrednik upravo u rešavanju "makedonskog pitanja". 
Taj je njegov angažman okončan potpisivanjem Privremenog sporazuma 1995. godine kojim su Grčka i Republika Makedonija u Ujedinjenim nacijama rešile mnoga pitanja između dve države. 
Tada je Nimic postao zamenik Sajrusa Vensa, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, ali i lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u razgovorima o preostalim otvorenim pitanjima u sporu te dve zemlje, posebno o imenu Makedonije. 
U dugačkoj profesionalnoj karijeri Nimic je bio i komesar Lučke uprave NJujorka, član Zdravstvenog savetodavnog saveta u NJujorku, ali se bavio i naučnom i tehničkom saradnjom, pitanjima nuklearne eksploatacije, zaštite životne sredine i međunarodne komunikacijske aktivnosti američke vlade SAD. 
Između perioda u kojima je bio angažovan u američkoj administraciji, dugo se bavio advokaturom, a bio je odgovoran i za nadgledanje američke politike u zemljama istočnog Mediterana i istočne Evrope. 
Od 2017. radi kao poverenik Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti i poverenik Američkog univerziteta u centralnoj Aziji, u Kirgistanu. 
Metju Nimic je rođen 17. juna 1939. godine u Bruklinu u NJujorku. 
Inače, on danas počinje mini turneju tokom koje će dva dana najpre boraviti u Atini, a potom i u Skoplju.
Pročitajte OVDE zašto Milorad Dodik kaže da se Turska dramatično meša u situaciju u BiH?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kontekst: Kako će se zvati Makedonija?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA