Najnovije

ZAHAROVA: Dejstvo Rezolucije 1244 ne može se jednostavno otkazati po nečijoj volji

Na pres konferenciji portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je govorila o Srbiji i Kosovu, kao i o poštovanju Rezolucije 1244 SB UN-a i njenim dejstvom prema svim stranama, a kojom je definisano da je Kosovo sastavni deo Srbije kao i mnoga druga važna pitanja po teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Zaharova (Foto: RIA)

- Koja će biti sudbina Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu ako Beograd sa Prištinom potpiše (kao opcija koja se raspravlja u okviru unutrašnjeg dijaloga) pravno obavezujući sporazum? Da li to znači da se njeno dejstvo automatski prekida ili su tehnički neophodni dodatni postupci?, glasilo je pitanje za Zaharovu.
Zaharova: Ne, dejstvo rezolucije 1244, prema tome kako UN funkcioniše, ne može se jednostavno otkazati po nečijoj volji. To je obavezujući dokument. Mnogi su zaboravili na to, ali on stvarno funkcioniše, i niko ga nije ukino.
Naravno, postoji razvoj političkih procesa, kao što dobro znate, prateći druge međunarodne probleme. Usvajaju se rezolucije, produžava se dejstvo prethodnih, otkazuju ili modifikuju. 
Na primer Sirija, problemi na Korejskom poluostrvu, postoji određeni razvoj u tom smislu.
Mi polazimo od toga da sama Srbija mora, naravno, pre svega izneti svoj stav o tome, da li postoji određeni razvoj u odvijanju tog dijaloga.
Naravno, mi ćemo se bezuslovno osloniti na stav Beograda i zakonski izabranih vlasti po tom pitanju. Tako uvek biva i mi ćemo se ponašati na taj način. Bez sumnje, međunarodno pravo daje različita rešenja, ali do danas to je efikasna rezolucija i niko je ne može ukinuti.
Turska i američka vojska na liniji dodira, samo jedan korak do velike eksplozije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vladimir Putin odgovorio novinarki - Kosovo ste oteli ubijajući Srbe 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA