Najnovije

O KOSOVU I IVANOVIĆU: Evo o čemu je još razgovarao Vučić sa predsednikom Evropskog parlamenta!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bi mogli da postanemo članica EU.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je preneo da mu je to i danas rekao predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani, sa kojim se sastao u Beogradu, i dodao da su razgovarali o mnogim pitanjima, između ostalog i o regionalnoj stabilnosti, pitanju vladavine prava...
Tajani je to potvrdio na zajedničkoj pres konferenciji i precizirao da sporazum treba da bude potpisan pred formalno učlanjenje Srbije u EU.
Sa Tajanijem je danas razgovarala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nakon čega će prisustvovati otvaranju konferencije "EU - SRBIJA 2018: investicije, rast i zapošljavanje".
- Evropska unija nam je apsolutno dominantan ekonomski partner - rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Razgovarali i o ubistvu Olivera Ivanovića

Vučić je rekao da je sa Tajanijem razgovarao i o užasnom ubistvu Olivera Ivanovića, o tome da istraga treba da bude "snažna", i da bi počinioce trebalo čim pre privesti pravdi.
Vučić prihvatio poziv Kolinde Grabar Kitarović da poseti Hrvatsku
Tajani je naveo da je sa Vučićem imao pozitivan razgovor, da je dobio razne informacije, i da su pričali o tome kako pospešiti ulazak Srbije u EU.
- Srbija jeste Evropa. Ona je velika zemlja koja ima veliku odgovornost da se potrudi kada je reč o stabilnosti na Balkanu - rekao je on.

Pravno-obavezujući sporazum obavezan

Naveo je i da insistira na tome da dijalog između Beograda i Prištine mora da se nastavi.
- Po nama je od suštinskog značaja da pre ulaska zemlje u EU pstoji pravno obavezujući sporazum sa Kosovom - naveo je on, istakavši da očekuje rezultate kada je reč o ubistvu Olivera Ivanovića, i ko je počinilac, ali i nalogodavac.
On je naveo da EU ponekad jeste stroga, ali i da nema favorizovanja jedne zemlje u odnosu na drugu.

Brnabić sa Tajanijem o očekivanjima Vlade Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u današnjem razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem da očekuje da će objavljivanje Strategije proširenja Evropske komisije početkom februara u Strazburu, biti ohrabrujuća poruka za Srbiju i njene građane i jasan signal da evropske države Srbiju smatraju budućim ravnopravnim članom Unije.
Predsednica vlade ukazala je na to da je Srbija spremna za brže otvaranje poglavlja imajući u vidu da je vlada u proteklom periodu posvećeno radila na reformskim procesima u državi.
Ona je istakla da krajnji cilj reformi koje Vlada Srbije sprovodi nije samo punopravno članstvo u Evropskoj uniji, već su i mehanizam unutrašnjeg razvoja društva.
Na sastanku je istaknuto da je za dalji napredak neophodno usmeriti sve napore na rešavanje pitanja oko najvažnijih poglavlja - 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i nastaviti reformu pravosuđa.
Brnabić je istakla da se regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima nalaze među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, navodeći spremnost Srbije za rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog i saradnju kroz regionalne inicijative.
Premijerka je podsetila da ohrabruje i najava Bugarske da tokom svog predsedavanja Savetu Evropske unije stavi akcenat na bolje povezivanje Zapadnog Balkana sa Unijom i davanje jasnije perspektive članstva celokupnom regionu.
Tajani je naveo da Evropska unija podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao jedinom sigurnom putu ka stabilnosti čitavog region.
Sagovornici su se složili da je važno zajednički raditi na unapređenju institucionalne saradnje Srbije i Evropskog parlamenta.
Pročitajte OVDE koja je to "svetska vlada u senci" pozvala Anu Brnabić na sastanak, ali da ne priča ništa o njemu?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tema emisije "Ćirilica" ovoga puta je: Poseta predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji nakon ubistva Olivera Ivanovića.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA