Najnovije

HOJT JI OSTAJE NA BALKANU: Američki „jastreb“ dobija prekomandu - protiv Srba s obe strane Drine!

Sudeći po svemu, Brajan Hojt Ji će u budućnosti svoj dom skućiti na brdovitom Balkanu, što zbog stavova koje iznosi nije dobra vest ni za koga, a najmanje za srpski narod.

Hojt Ji (Foto: Jutjub)

Američki činovnik Brajan Hojt Ji definitivno ostaje na Balkanu, ali se još ne zna da li će mu novi dom biti u Skoplju, kako se najavljivalo, ili u Sarajevu, kako se sada sve glasnije spekuliše.
Ji je na leto trebalo da preuzme mesto ambasadora Amerike u Makedoniji. Međutim, ova odluka je sada neizvesna jer je njegova ostavka na sve dosadašnje funkcije koje je obavljao kao američki činovnik podgrejala nezvanične vesti da je taj potez od njega zahtevao Stejt department kako bi po hitnom postupku mogao da bude imenovan za novog američki ambasadora u Sarajevu. 
Šta bi nameštenje diplomatskog „jastreba“ Brajana Hojta Jija za ambasadora u Sarajevu, u stvari, značilo za politički uzavrelu Bosnu i Hercegovinu, kao i za status Republike Srpske?
Univerzitetski profesor Stevica Deđanski kaže da će, ako se ispostavi da je ova vest tačna, to značiti da se nastavlja smer delovanja „američke duboke države“ čiji je Ji predstavnik, a ne zvanične Amerike. Ali to čiji je on, dodaje profesor Deđanski, ne menja činjenicu da bi njegovo imenovanje za ambasadora u Sarajevu značilo i veliki problem.
„NJegovo angažovanje, uopšte na Balkanu, problem je, jer smo čuli njegove stavove i videli njegove prilično drske nastupe. To da li će on biti u Makedoniji ili u Sarajevu, realno gledano, što se tiče srpskog naroda, u obe varijante je nepovoljno jer ćemo imati nove pritiske, sabotaže u procesima koje pokušavamo da sprovedemo, a to je stabilizacija celog regiona“, navodi naš sagovornik.
Dok se ne dobije zvanična potvrda o budućem mestu prebivališta Brajana Hojta Jija na Balkanu, ne može mnogo toga da se kaže, ali će, prema rečima profesora Deđanski, ako to bude Sarajevo — stvari biti kristalno jasne.
„To bi bio znak da je Republika Srpska u očima američke administracije, odnosno te ’duboke države‘, zaista problem, i oni će pokušati sve da izvrše novi pritisak na RS. Ali realno, mi smo to i očekivali. Bio to Ji ili neko drugi, zadatak im je isti, s tim što nam je Ji već poznat, pa možemo da znamo šta da očekujemo od njega“, kaže Deđanski.
Novi pritisak na RS automatski je pritisak i na Srbiju, naglašava sagovornik, uz komentar da je, izgleda, tome sve i podređeno.
„Ne možemo mi da odvajamo Srbiju od RS, posebno u trenutku kada je u nastanku zajednička deklaracija za opstanak Srba i o srpskim interesima na Balkanu, gde će biti uključeni Srbi iz svih balkanskih država, tako da je krajnja instanca pritiska na Srbiji“, kaže sagovornik.
Bez obzira na to da li je vest o tome da će Ji biti ambasador u Sarajevu tačna ili ne, sagovornik zaključuje da čim Srbija počne malo da jača, stižu novi pritisci. Jedina razlika je, kaže on, što smo ovaj put mi to očekivali, pa imamo mogućnost da napravimo strategiju kako da se tome odupremo.
Inače, Amerika je zbog činjenice da bi Rusija mogla da se dublje instalira na Balkanu, kao svog zastupnika svojevremeno poslala izvesnog činovnika u američkoj administraciji Hojta Jija, koji je odmah krenuo u agresivnu kampanju po Balkanu, promovišući američke stavove, sa negativnim akcentom na sve što je srpsko i rusko, što mu je, verovatno, bila i preporuka za prvog čoveka Amerike na Balkanu.
Pročitajte OVDE zašto je Hojt Ji podneo ostavku na mesto pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Hojt Ji je preneo teške poruke
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA