Najnovije

DA LI STE ZNALI: Zašto je Bogorodica zaštitnica Beograda i kakva je neverovatna sudbina njene ikone?

Mnogi koji danas žive u srpskoj  prestonici ne znaju zašto Beograd nazivamo Bogorodičinim gradom i zašto je upravo Bogorodica njegova zaštitnica. Ikonu Bogorodice Beogradske, najznačajnije svetinje grada, pratila je neverovatna sudbina – bila je simbol vizantijske borbe, odolela je rušilačkim napadima Ugara i Turaka, na rukama Srba nošena je do Carigrada i na kraju -  zauvek misteriozno nestala.

Ikona Presvete Bogorodice (Foto: Jutjub)

Ugledni novinar, profesor i književnik Novo Tomić u svojoj knjizi “Svetilišta i nadališta” piše o neverovatnoj istoriji ove svetinje.

- U jednom ugarskom dokumentu nastalom u 14.veku nailazimo na zanimljiv trag koji nam ukazuje na to da je ovu ikonu, u obliku srebrnog paladija, kao zaštitnicu nosila vizantijska vojska u borbi za Beograd sa Mađarima 1071. NJen drugi trag ukazuje se kod arhiepiskopa Danila, u njegovoj biografiji kralja Dragutina. Znamo, prema tome, da se za vreme njegove vladavine ikona nalazila u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, ali joj se nakon toga gubi svaki trag... Do ovog otkrića došao je čuveni istraživač dr Marko Popović, koji je nakon višegodišnjih ispitivanja našao tragove ove crkve u Donjem gradu, podno Beogradske tvrđave...

Ikona Bogorodice ponovo vaskrsava kad na ruševinama grada (koji su skoro do temelja razorili Ugari za vreme vladavine kralja Milutina 1319.) kada despot Stefan Lazarević podiže novu prestonicu i u osnivačkoj povelji zapisuje: "Nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazdah njega i posvetih Presvetoj Bogorodici."

Godina 1521. bila je jedna od najtragičnijih u istoriji naše prestonice. Sulejman Veličanstveni tada zauzima Beograd, a čitava Evropa je taj događaj doživela kao rušenje celokupnog hrišćanskog sveta. Saborna crkva je tada pretvorena u džamiju, a kasnije su je Austrijanci sravnili sa zemljom 1717. godine, za vreme opsade Beograda.

Novo Tomić u svojoj knjizi detaljno opisuje kako su Turci nasilno iseljavali srpsko stanovništvo iz Beograda i kako su naši preci na sve načine pokušavali da sačuvaju svoje svetinje.

- Znatan deo srpskog stanovništva pretvoren je u roblje i nasilno preseljen u okolinu Carigrada. Sultan im je ipak dozvolio da ponesu svoje svetinje, pa su tako odneli i čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice, mošti Svete Petke, relikvijar sa delovima ruke Svetog cara Konstantina Velikog i dr. U Carigradu su Srbi, uz dozvolu sultana, ponovo podigli Crkvu Bogorodice Beogradske, u koju je smeštena i njena ikona. Nova srpska crkva stradala je u jednom požaru, ali je nedavno obnovljena. U njoj se i dan danas nalazi Bogorodičina ikona, ali druga. Ona koja je preživela burna istorijska previranja i koja je na rukama iseljenih Srba doneta u Carigrad nestala je bez traga.

Godine 1898. čuveni istoričar Stojan Novaković obišao je mesta gde su živeli carigradski Srbi: selo Beograd na periferiji Istanbula i Beogradsko naselje nedaleko od Zlatne kapije u drevnom Teodosijevom zidu Konstantinopolja, u nadi da će ući u trag ikoni. Nadao se da će je možda naći u crkvi Beogradskog naselja, ali ipak kasnije razočarano beleži da u njemu nema Srba, jer su se potomci hrabrih branilaca Beograda s vremenom helenizovali, a one koji su to odbili Turci su raselili.

Sudbina originalne ikone Bogorodice Beogradske ostala je tajna do današnjih dana.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA