Najnovije

ŠTA JE SA RADIKALNIM ISLAMISTIMA?! Turska objavila da je već uspostavljena demilitarizovana zona u Idlibu! (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je u zvaničnom saopštenju da je uspostavljena demilitarizovana zona oko severne sirijske provincije Idlib. Ministarstvo odbrane je izjavilo da je povlačenje sveg teškog naoružanja završeno.

Pobunjenici u Idlibu (Foto: Jutjub)

Prošlog meseca, Rusija i Turska su se složile da uspostave ovu demilitarizovanu zonu kao deo šireg sporazuma o deeskalacionoj zoni Idliba. U skladu s sporazumom, sirijske opozicione oružane grupe počele su da povlače svoje teško oružje iz zone pre nekoliko dana.

Nekoliko sati pre turske najave, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da uspostavljanje demilitarizovane zone oko Idliba "dosta napreduje" i pohvalio napore Turske što sprovode sporazum u dogovorenom vremenskom roku.

- Krajnji rok za demilitarizovane zone ističe 15. oktobra. Dan ili dva ne igraju nikakvu ulogu, u svakom slučaju, kvalitet ovih radova je važniji - izjavio je Lavrov novinarima na konferenciji za novinare u glavnom gradu Moskve, navodi turska agencija “Anadolija”.

Ministarstvo odbrane Rusije do sada nije komentarisalo tursko saopštenje. Ovo može značiti da demilitarizovana zona do sada nije u potpunosti uspostavljena. Jedan od mogućih razloga je da radikalne grupe poput Hadžat Tahir al-Šama još nisu objavile svoj stav o sporazumu o deeskalaciji.

Ameri ponovo prljavo igraju u Siriji. Pogledajte OVDE šta rade sa teroristima Islamske države i Al Kaide.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rok za uspostavljanje demilitarizovane zone je do 15. oktobra. Toliko vremena imaju i radikalne grupe da odluče hoće li se povući ili će se suočiti sa snagama turske vojske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA