Najnovije

ATAK NA BATAK: Pogledajte zašto je baš piletina postala apsolutni hit na dan otvaranja Lidl prodavnica? (VIDEO)

Piletina je juče postala glavna tema u Srbiji, a "atak na batak" pravi fenomen, budući da su se u moru popusta građani otimali baš za taj artikl, koji je košta 119,99 dinara po kilogramu.

Tuča i guranje za piletinu u prodavnici "Lidla" (Foto: Jutjub)

Juče ujutru reporteri su zatekli gospođu u objektu u Vojislava Ilića koja je pazarila 30 pilića, a kako je dan odmicao, pokazalo se da apsolutno nije jedina. Nizali su se snimci "otimanja" za piletinu, a istraživanje je pokazalo - Zašto baš piletina, pored banana, ananasa, šećera, i još mnogo drugih koji su bili na akciji u “Lidlu”?

Urađena je kratka analiza tržišta i potreba kupaca sa jednim pitanjem: Kako je piletina postala ne samo glavna tema, već osnovna namirnica srpskog domaćinstva?

Ako izuzmemo današnju cenu, piletina jeste najjeftinije meso koje možete naći na domaćem tržištu. Prosečna cena joj je oko 210 dinara po kilogramu, dok je za svinjetinu neophodno izdvojiti, i to u jeftinijim marketima, oko 400 dinara, dakle gotovo duplo više. Junetina je u toj podeli daleko najskuplja, pa je kilogram, kada se uzme neki prosek cena u vodećim marketima i mesarama, oko 800 dinara. Izbor pilećeg mesa kao centralne namirnice za srpskim ručkom, pa i u ovoj akciji Lidla, nimalo ne čudi.

- U Srbiji se uzgaja oko 26 miliona komada živine, što daje oko 80 hiljada tona pilećeg mesa godišnje. Oduvek je piletina bila meso koje je prosečan Srbin koristio najviše u ishrani, jer je svako mogao da tovi piliće u sopstvenom dvorištu, a generalno je hrana za tov piladi najpovoljnija - objašnjava Branislav Gulan, član Odbora za srpsko selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i dodaje da je piletine uvek bilo, te da i kada smo imali meso i kada ga nije bilo na tržištu, piletina je opstajala, dok sa druge strane, kako on tvrdi, znatno je manje junetine na našem tržištu, svega pet hiljada tona godišnje.

Poznat je podatak da Srbi troše oko 30 kilograma mesa godišnje, od čega je 15 kilograma piletine, nešto manje svinjetine, a svega tri do četiri kilograma ode na junetinu, odnosno ribu. Piletina je proizvod koji se u potpunosti može iskoristiti. Osim što se prži, peče i pohuje brže od ostalog, crvenog mesa, zgodna je za razliku od svinjetine za kuvanje i spremanje supe, a koristi se i u mnogim salatama.

- Ja nešto ne volim piletinu kao svinjetinu, ali cena u Lidlu me je privukla, pa ću uzeti nekoliko pilića, zamrznuti i posle koristiti za rusku salatu - objasnila je jedna gospođa svoje razloge za kupovinu ovog mesa u Lidlu.

Još jedan povoljan trenutak za piliće je i rod kukuruza koji je bio nesvakidašnji ove godine, oko sedam miliona tona, pa je i to doprinelo većem uzgoju živine, iako je dosta mesa na našim trpezama uvozno. Bilo kako bilo, piletina je danas u Srbiji odnela pobedu, ali, činjenica je da je ona svakodnevno godinama već odnosi, samo možda nikada ovako javno kao danas.

Bruka i sramota Srbije. Tuča u “Lidlu” oko piletine. Pogledajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Piletina razgrabljena za tili čas. Bataci leteli na sve strane.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA