Najnovije

NOVA OFANZIVA NA SEVERU SIRIJE: SAA spremna da uleti u Idlib! Dosta im je glupiranja džihadista! (VIDEO/MAPA)

Prema vojnom izvoru, Sirijska arapska armija je džihadističkim pobunjenicima u zapadnom Alepu jasno stavila do znanja da ako do 15. oktobra ne napuste oblast Al-Zahra, onda će se suočiti sa velikim napadom vladinih snaga.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Ovaj ultimatum sirijske vojske dolazi samo 24 sata nakon što su putem razglasa u zapadnom Alepu javili džihadistima da imaju rok do 15. oktobra da napuste Al-Zahru.

Zbog novog dogovora o demilitarizovanoj zoni Idlib, za koju se veruje da će se protezati do provincije Alepo, džihadisti treba da se povuku iz svih područja demilitarizovane zone koja je uspostavljena sporazumom iz Sočija, 17. septembra.

Međutim, džihadisti tek treba da načine prvi korak ka značajnijem povlačenju iz bilo kog dela ove zone, što je dovelo do toga da sirijska vojska ostane na visokom nivou pripravnosti u više područja. Oblast Al-Zahra u zapadnom Alepu često je bila poligon za džihadističke napade na glavni grad provincije Alep i njegovu okolinu.

Lokalni izvori koji su upoznati sa situacijom u severozapadnoj Siriji javili su Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) 12. oktobra da se radikalni militanti do sada nisu povukli iz demilitarizirane zone severne provincije Idlib.

Prema izvorima, radikalne grupe kao što su Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ), Turkistanska islamska stranka (TIP) i Horas al-Din drže svoje trupe u demilitarizovanoj zoni. Međutim, oni ne sprovode nikakve operacije protiv Sirijske arapske vojske (SAA).

Uspostavljanje demilitarizovane zone je deo rusko-turskog sporazuma o deeskalaciji u Idlibu, koji je postignut 17. septembra. Prema tom sporazumu, sve teško naoružanje mora biti povučeno iz zone do 10. oktobra. Sledeći korak je da se primoraju svi radikalni militanti da pre 20. oktobra napuste oblast.

Dok su manje radikalne grupe, poput Horas al-Din, već odbacile sporazum o demilitarizaciji, HTŠ tek treba da objavi zvaničan stav. Izvori sirijske opozicije rekli su da je radikalna grupa svedok unutrašnjeg sukoba oko prihvatanja ili odbacivanja sporazuma.

Sirijska vojska napreduje uz velike muke na prostoru vulkanske oblasti Al Safa protiv džihadista Islamske države. Detalje možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sirijski novinar Mohamed Ali govori o oslobađanju Istočne Gute i Alepa i o sirijskoj vojsci

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA