Najnovije

IŠTVAN PASTOR: I mi vojvođanski Mađari smo ulagali u Kosovo, Srbi da sačuvaju svoje vrednosti

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor oceni je danas da je veoma važno da se pronađe rešenje za Kosovo i Metohiju kako bi Srbi koji tamo žive mogli da sačuvaju svoje nacionalne, kulturne i duhovne vrednosti.

Ištvan Pastor (Foto: Jutjub)

"Važno je pronaći i rešenje da Srbi koji tamo žive, bez obzira u kom broju, mogu da sačuvaju svoje nacionalne, kulturne i duhovne vrednosti i da žive u civilizovanim i bezbednim uslovima. Ne smatram realnom mogućnost ni za promenu teritorija, ni stanovništva", rekao je Ištvan Pastor.

Pastor je gostujući na subotičkoj TV Panon ocenio da se u poslednje dve do tri godine međunarodni položaj srpske države i srpskog rukovodstva promenio pozitivno.

"Sada vidimo koliko se Srbija u prethodnom periodu nalazila u podređenom položaju. Takođe, vidimo da Priština ide na to da sve dobije. Situacija se ne može rešiti tako da neko dobije sve, a neko ništa. Ovde je potrebno rešenje u kojem će obe strane osećati da su i izgubile i dobile", rekao je Pastor i podsetio, na to koliko se dnevnica izdvajalo za izgradnju puteva, energetskog sistema, ili za druge investicije na Kosovu.

"Zbog toga i mi vojvođanski Mađari treba da prihvatimo to rešenje jer i mi smo ulagali u tu teritoriju, a ne može sad neko da uzme taj novac", rekao je Pastor koji je govorio i o pitanjima mogućnosti vraćanja služenja vojnog roka.

Prema njegovim rečima razumljivo je što se tu i tamo, povremeno pojavljuje ta tema.

"To se događa i u zemljama u okruženju poput Mađarske. Međutim, to nije realno jer su se promenile okolnosti. ... Osim toga, obavezu služenja vojnog roka budžet Srbije trenutno ne bi mogao da izdrži jer te ljude treba i hraniti, smestiti, i obući", rekao je on.

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine govorio je i o velikim ulaganjima u zdravstvo i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio investicije od milion evra u zdravstvene ustanove širom zemlje.

"Gledajući i primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i bolnički sektor, oni su trenutno u neprihvatljivo lošem stanju. Poslednjih meseci, gotovo godinu dana, rade se sistemske pripreme kako bi se ta situacija promenila. Milijardu evra je mnogo, ali je pitanje da li će i nakon njihovog ulaganja biti idealni uslovi jer govorimo o oblasti koja je povezana sa stalno novim zahtevima i ulaganjima", rekao je on,

Pastor je takođe rekao da obnova uslova i opremljenosti zdravstvenih ustanova mora da teče zajedno sa poboljšanjem položaja zdravstvenih radnika, jer u suprotnom ona nema smisla.

Uz poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu, potrebno je i ukidanje zakona o ograničavanju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Kako je još jedna država povukla priznanje Kosova, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Istine i laži o Kosovu i sa Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA