Najnovije

SVETOG SAVU NAZIVAJU OKUPATOROM: Takve bezumnike Crna Gora do sada nije rađala

Danas ima bezumnika u Crnoj Gori, nikad takvih bezumnika nije rađala Crna Gora kakve danas rađa, pa kažu za Svetog Savu da je okupator Crne Gore, a evo ga ovdje svjedok, nije ga naslikao mitropolit Amfilohije, nego vaši preci.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je danas da nikad takvih bezumnika nije rađala Crna Gora kakve danas rađa, koji čak kažu za Svetog Savu da je okupator Crne Gore.

-Ovaj sveti hram u kome se nalazimo jeste svedočanstvo da je i ovde u ovom mestu bilo onih koji su prizvani, ali i koji su se odazvali na Božiji priziv. Ovaj hram je vezan za svetorodnu lozu Štiljanovića čije je poreklo odavde iz ovoga mesta. Štiljanovići, koji su bili poslednji vladari u ona tegovna vremena istorije srpskoga naroda, rekao je mitropolit Amfilofije tokom svete liturgije u crkvi Svetog Nikole u Boljevcima, u Crmnici.

Mitropolit je, govoreći o svetorodnoj lozi Štiljanovića, govorio o Svetom Stefanu Štiljanoviću, koji je početkom 16. veka otišao da brani crkvu Božiju, da brani narod hrišćanski i da se bori protiv najezde Turaka, koji su već onda zavladali svim ovim krajevima, pa je tako stigao do Srema, Baranja i Bačke.

-Bog ga je poslao tamo da brani svoj narod. Borio se i protiv Latina koji su hteli da unište veru pravoslavnu i protiv Turaka koji su već onda počeli da turče naš narod, rekao je mitropolit i dodao: „Ostalo je predanje da je na grobu Svetog Stefana Štiljanovića zasijala svetlost i na osnovu te svetlosti su otkrili njegov grob, otkrili njegove svete mošti koje su bile prenete u manastir Šišatovac, koji dan danas postoji i gdje su bile te njegove svete mošti i sijale vekovima. Sijale su njegove mošti i sećanje na njega i njegovu suprugu Jelenu koja je videvši mošti svoga muža i ona je duboko bila potrešena i postala monahinja Jelisaveta. NJegove mošti bile su tu do 1942. godine kada je zapretila opasnost da budu uništene opet od Latina od ustaša hrvatskih“.

Mitropolit je, govoreći o samom hramu Božijem u kojem je služio svetu službu, pomenuo da je ikonostas radio knjaz Nikola zajedno sa Mitrofanom Banom, tadašnjim crnogorskim mitropolitom.

„Mitrofan Ban je ovaj ikonostas osveštao i tu naslikani i Sveti Sava. Danas ima bezumnika u Crnoj Gori, nikad takvih bezumnika nije rađala Crna Gora kakve danas rađa, pa kažu za Svetog Savu da je okupator Crne Gore, a evo ga ovde svjedok, nije ga naslikao mitropolit Amfilohije, nego vaši preci. Ovde su naslikali Svetoga Savu zajedno sa onim divnim izdancima našega roda i naroda Svetim Vasilijem Ostroškim, zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim, zajedno sa Svetim Trifunom, takođe drevnim svetiteljem koji se podvizavao na istoku“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Pozivajući se na svetog Apostola Pavla, mitropolit Amfilohije je rekao da u Crkvi „nema Grka ni Jevreja“, ima samo Hrista, bez obzira kojem narodu pripadali, svi su isti.

On je takođe pomenuo koliko su dugo u Crnoj Gori, tokom komunističke vlasti, bili uništavani hramovi.

-Mnogi hramovi su bili zapusteli, zaboravljeni, u mnogima je stoka spraćana, u hramovima na Skadarskom jezeru i svuda po Crnoj Gori. Hramovi su i rušeni, rekao je on i naglasio: „Eno ga i danas srušenog hrama svetoga Petra na Lovćenu i na njegovo mesto podignuta faraonsko zdanje, mauzolej koji nema nikakve veze sa duhom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca koji je potpuno suprotan i njemu i njegovoj duši i njegovoj veri hrišćanskoj, pravoslavnoj i suprotan njegovoj želji“.

–Pogažena je i njegova poslednja volja: „Ovde da me sahranite“. Tada su mu rekli: „Doći će Turci, glavu da ti poseku“, a on im je odgovorio: „Ako me ovde ne sahranite baciću prokletstvo na vas“, podsetio je mitropolit i zaključio: „To prokletstvo je danas ostalo od Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca na današnji jedan deo Crnogoraca koji su učestvovali i koji dalje učestvuju u rušenju groba Svetog Petra Lovćenskog Tajnovica i koji ne dozvoljavaju da se vrati njegovo telo uhapšeno i zatvoreno u onaj mauzolej, u onaj podrum tamo, a on pobegao iz blata na Lovćen da bi i njegovi zemni ostaci sijali svetlošću i njegovo znanje da bi obasjalo Crnu Goru i čitavu Evropu“.

Mitropolit je naglasio da je u Crnoj Gori u poslednih nekoliko decenija obnovljeno preko 600 hramova.

Zašto američka firma gradi auto-puteve po Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mitropolit Amfilohije o CPC

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA