Najnovije

Ruski ministar kulture počasni gost Sajma knjiga

Jedan od najznačajnijih gostiju 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, koji će 21. oktobra od 20 sati u sali "Ivo Andrić" predstaviti obimnu studiju "Rat. Mitovi SSSR-a 1939-1945". To će, ujedno, biti i prva zvanična promocija u okviru programa Odbora sajma, koji uređuje Sanja Milić.

Vladimir Medinski (Foto: Jutjub)

Knjigu je na srpskom objavio "Službeni glasnik", u prevodu Snežane Kondić, a u njoj Medinski govori o istoriji 20. veka i događajima u Drugom svetskom ratu. Ovo delo postalo je svetski bestseler u oblasti nefikcije, a doživelo je i televizijsku adaptaciju.

- Mit ima sopstvenu logiku. Pretvoriti Nemce od agresora u žrtve. Izjednačiti staljinistički SSSR i hitlerovsku Nemačku. Pretvoriti Crvenu armiju od pobedničke vojske u gomilu pomahnitalih ludaka. Ali zašto bismo se mi pecali na to? Mi, naprotiv, treba da se prisetimo da je SSSR bio (po merilima tog surovog vremena) - brutalan, ali ne i osvetnički režim. Nikakvog planskog istrebljenja dojučerašnjih neprijatelja niti je bilo, niti je to neko imao kao ideju. Nismo se unižavali dotle da bismo se svetili - piše Medinski u ovoj knjizi.

Medinski (1970) je doktor političkih i istorijskih nauka, i deputat u državnoj Dumi. Svoju literarnu karijeru otpočeo je serijom knjiga "Mitovi o Rusiji", autor je dela "Osobenost nacionalnog PR-a", zasnovanog na njegovim predavanjima na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose. Objavio je i roman "Zid" koji za temu ima događaje iz perioda ruske istorije s početka 17. veka, koja je prodat u pedeset hiljada primeraka.

 

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA