Najnovije

Srpski snajperista otkrio bruku Hrvata u Ukrajini: U bežaniji zaglavili tenk u bari, a onda su stigli vojnici DNR (FOTO)

Srpski snajperista Dejan Berić, koji je do nedavno bio dobrovoljac i aktivni pripadnik snaga DNR, ispričao je u intervjuu za Centar za geostrateške studije kako su branioci Donbasa likvidirali Ustaše kod Mariupolja i zarobili njihov tenk.

Dejan Berić na zarobljenom tenku (Foto: Fejsbuk)

- Hrvatski dobrovoljci se svi nalaze u bataljonu Azov. To je sasvim prirodno da jedno fašisti idu kod drugih fašista. Svi se nalaze u jedinicama koje su artiljerijske. Tamo nema pešadije, čista artiljerijska jedinica je u pitanju. Što se tiče njihove borbene gotovosti, ona je na vrlo niskom nivou. Nikakvi su kao borci. Posle 15 do 20 minuta borbe oni već beže, ostavljajući sve svoje poginule i ranjene. Recimo na pravcu Mariupolja su bili Hrvati i gađali su jedno selo. Naše dve grupe od po petoro ljudi su dobile naređenje da krenu ka njima i da im unište artiljeriju. Mi smo ušli oko 3 km u njihovu pozadinu i počeli smo otpozadi da uništavamo jedno po jedno oružje. Oni su imali mnogo ljudskih gubitaka i nisu znali šta se dešava. Počeli su brzo da beže toliko da je jedan njihov tenk upao pravo u baru. Oni su ostavili i taj tenk i pobegli. Dvojica su pokušala da ubace granatu u tenk, ali mi smo bili brži. Oni su ostali da leže pored tenka. Mi smo javili u komandu da smo zarobili tenk, ali je bio nophodan tegljač da se izvuče iz te bare. Nama je naša artiljerija dala podršku  dok nije stigao tegljač, izvukli smo tenk iz bare. Imam i fotografiju tog tenka na čijoj cevi je pisalo Hrvatska sa ustaškim „U“ pored. Tako da imamo trofej od njih. Dakle kompletna uloga Hrvata je u artiljeriji – ispričao je Berić a kao dokaz pokazao i sliku zarobljenog tenka.

Berić kaže da su pored vojnika u Ukrajini boravili i instruktori iz Hrvateske.

- Što se tiče savetnika, prvi kontakt koji su ostvarili zvanično je bilo da su borci batljona Azov išli u Hrvatsku na lečenje. Hrvatska ih je primila na lečenje, a posle toga su počeli da dolaze hrvatski doborovljci u Azov. Nakon toga su dolazili oficiri, konkretno dva oficira koja su komandovala operacijom „Oluja“ a zatim i psiholog koji je pripremao hrvatske oficire za operaciju „Oluja“. On je boravio tamo 2016. godine. Psiholog je inače prošao obuku u NATO pre „Oluje“ i onda je dolazio da Ukrajincima prenese iskustva. Imali smo zarobljenike koji su nam to sve prepričali i dali su nam konkretna imena, datume kada su oni dolazili. Mi smo to posle proverili i ustanovili da su nam govorili istinu – ispričao je Berić u intervjuu.

Inače zarobljeni tenk imao je priliku da vidi i urednik Pravde Igor Marinković tokom nedavne posete Donjecku. Tenk koji je bio oštećen u borbi u kojoj je zarobljen je u potpunosti popravlje, prefarban i predat armiji DNR-a.

Ostale vesti iz Donbasa čitajte OVDE.

Izvor: Pravda/geostrategy.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dan pobede u Donjecku 2018. godine.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA