Najnovije

LIBIJA KRVLJU NATOPLJENA, VAPI ZA NOVIM GADAFIJEM: Zemlja rasparčana, potpuno bezvlašće i teror! (MAPA)

Pogledajte opšti pogled na vojnu situaciju u Libiji oktobra 2018. godine. Uprkos povlačenju iz grada Sirta pod pritiskom drugih oružanih grupa, ćelije Islamske države i dalje aktivno vršljaju u područjima severno od Sirta i Bengazija.

Rat u Libiji (Foto: Jutjub)

Vlada Nacionalnog sporazuma podržana od strane Zapada zvanično je pokrenula veliku ofanzivu na zapadu zemlje. Ipak, ne kontroliše ni Tripoli.

Najveći deo njene oblasti kontrolišu različite naoružane grupe koje formalno izražavaju svoju podršku Zapadu, ali ističu samo svoje ekonomske i političke ciljeve.

Mapa Libije: Plavo – snage Haftarove LNA, crveno – Tabu milicije, žuto – milicije Tuarega, zeleno – Vlada podržana od strane SAD i zapadnih zemalja koje su srušile Gadafija, lila – Al Kaida, crne štrafte – Islamska država.


Veći deo istočne Libije kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA) koju predvodi feldmaršal Kalifa Haftar. LNA se aktivno bori protiv militantnih grupa unutar i oko svojih područja i izgleda da je jedina snaga sposobna da obnovi neku vrstu reda u severnoj Libiji.

Međutim, ovo je trenutno nemoguće, jer je pro-američki blok suprotstavljen rastućim uticajem LNA. Neki vodeći mediji čak su spekulisali da je Moskva poslala trupe i sofisticiranu vojnu opremu kako bi pomogla LNA, dok neki smatraju da su to lažne vesti.

Pojedine ekstremističke snage tek sada povlače teško naoružanje iz demilitarizovane zone na severu Sirije. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uznemirujući video: Veliki broj migranata iz crne Afrike koji pokuša da dođe do evropskih obala završi u rukama krijumčara ljudi i na crnom tržištu robova. To se najčešće događa u Libiji, gde lokalne milicije, Islamska država i Al Kaida trguju ovim ljudima, ali ih i muče i ubijaju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA