Najnovije

MATIJA BEĆKOVIĆ OTVORIO SAJAM KNJIGA: "Knjiga opstaje uprkos tehnologiji – knjiga je početak i kraj svega"

Akademik Matija Bećković otvorio je sinoć 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu rečma: "Žurim da kažem: sajam knjiga u Beogradu je najvoljeniji sajam knjiga na svetu. Svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture. "

Matija Bećković (Foto: Jutjub)

Napominjući da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali da nema nijednog na kojem biste bili ovako dobrodošli, Bećković je rekao:

- Na drugima ćete sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda. Sajam bez čitalaca je crkva bez vernika. Čini se da kod nas nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini. Kao što znaju kad im je krsna slava, znaju i kad je Sajam knjiga. I u ove dane, iz najzabačenijih krajeva, kamenih gora i suvih dolova, kreću kolone ka Beogradu, da održe ovu tradiciju. Niko ne brine ni kako će doći, a još manje kako će se vratiti…

- Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu, ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige - rekao je Bećković i dodao:

- Ne verujem da se još negde ovako ogroman prostor greje na čitaoce. Pod betonskom kupolom toplo je od bratstva ljudi, od njihovog broja, od proključale dobre volje, ljubavi prema knjizi i vere u smisao života. Pod hladnim svodom vrelo je od nerazjašnjene energije koju isijavaju slova i jezici, knjige i čitaoci…

Bećković je istakao i da se, kao duhovna svojina čitalačkog naroda, Sajam ukazuje i kao jedno od retkih preostalih mesta bez pokondirenosti i lažnog elitizma.

- Godinama knjigu sa svih strana proglašavaju anahronizmom i zamenjuju je novim modernijim oružjima. U vreme fascinacije tehnologijom, i mnogi čitaoci su se preseli na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje. I da ne zaboravimo da to ponovimo i na ovom mestu: knjiga je bila na početku, pa će biti i na kraju.

Tokom trajanja Sajma knjiga, od 21. do 28. oktobra, pod sloganom "Radost čitanja", u četiri hale na površini od preko 30.000 kvadratnih metara svoja najnovija izdanja predstaviće oko 1000 izlagača (500 direktnih) iz Srbije i inostranstva.

Kraljevina Maroko prva je arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost naše najveće književne smotre. Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova. Među brojnim gostima iz inostranstva, pored ostalih, biće i Vladimir Medinski (Rusija), Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (Amerika), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Nemačka).

 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA