Najnovije

Šta je novo osnivanje SNS donelo političkoj sceni Srbije? (VIDEO)

Srpska napredna stranka je za deset godina postojanja narasla u ozbiljnu organizovanu mašineriju sa više stotina članova koja ima vlast na svim nivoima i koju će teško da izgubi.

SNS (Foto: Jutjub)

Na političkoj sceni Srbije donela je izraženu partokratiju, strah i nelagodnost za one koji misle drugačije. NJenim delovanjem politički sistem je ostao bez opozicionih partija čija je uloga upravo da kontrolišu rad vladajuće partije, kažu sagovornici Danasa koje su povodom deset godina od nastanka SNS pitali šta je novo osnivanje ove partije donelo političkoj sceni.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, kaže da je nastanak SNS doneo tada veliku promenu.

– Prvo što je na neki način u potpunosti skrajnuo radikale i postali su stranka okrenuta ka evrointegracijama. Preuzeli su članstvo SRS-a i već u samom startu imali dobru početnu poziciju. Nakon što su preuzeli vlast, postali su izraženo liderska stranka, catch all stranka i na krilima vlasti su dodatno ojačali organizaciju. Danas izgledaju kao neverovatna mašinerija sa nekoliko (šest) stotina hiljada članova, koja ima vlast skoro svuda. Imaju podršku od više od 50 odsto i izraženo jakog lidera – kaže on. A, kako dodaje, ako pogledamo šta su doneli građanima, onda se može reći da su doneli još izraženiju partokratiju nego što je bila ranije, doneli su pojavu straha i nelagodnosti ukoliko mislite drugačije i ništa nisu popravili u pogledu životnog standarda.

– Obični građani nisu dobili ništa dobro od njihove vladavine. A oni su postali neverovatno dobro organizovana grupa koja će jako teško izgubiti vlast s obzirom da koriste apsolutno sve tehnike vladanja, dozvoljene i pre svega nedozvoljene – zaključuje Stojanović.

Slično misli i politički konsultant Đorđe Belamarić koji ocenjuje da je postojanje stranke kao što je SNS moguće samo u državama koje nemaju razvijenu demokratiju.

– Nažalost takva majorizacija svih segmenata društva i države katastrofalno utiče na kvalitet života svih građana, a ono što je najgore i na dalju budućnost svih. Delovanjem SNS politički sistem je ostao bez opozicionih partija čija je uloga upravo da kontrolišu rad vladajuće partije. Najveća greška prethodnih vladajućih stranaka bio je pokušaj kontrole života pojedinaca kroz zapošljavanje svojih članova, a SNS tako deluje (pominje se preko 700.000 ljudi). Podrškom koju ima, SNS je imao šansu da izgradi Srbiju kao demokratsku i ekonomski snažnu državu, umesto što je ostao na istim vrednostima kao i prethodne vladajuće stranke: da brine samo o interesima svojih funkcionera i privilegovanim pojedincima – navodi Belamarić.

Naprednjaci su juče u Kraljevu obeležili deset godina postojanja. Uoči proslave poslanici Marija Obradović i Aleksandar Martinović ocenili su da je ta stranka unela život u svaki deo Srbije od Subotice do Vranja od kada je došla na vlast, pre šest godina.

A pet godina ranije, na peti rođendan naprednjaka, 2013. i skoro godinu dana na vlasti tada vicepremijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić je na proslavi rekao da je SNS nastala iz potrebe Srbije da preživi a da su tri ključna cilja stranke ekonomski razvoj, vladavina prava i članstvo Srbije u EU do 2020. On je naveo da stranački rejting govori o tome da su građani u SNS prepoznali vredne, poštene ljude, kojima je na prvom mestu dobrobit Srbije, a ne lični interesi.

Političkim protivnicima koji tvrde da su zbog privođenja žrtve političke odmazde, Vučić je poručio da će u Srbiji lopovi odgovarati pred narodom i da će se poštovati zakoni bez obzira šta o tome misli opozicija. Obraćanje prisutnima u Kombank areni Vučić je završio porukom: „Mi naše političke protivnike ne pominjemo imenom i prezimenom, nikoga ne vređamo, hoćemo Srbiju budućnosti u kojoj će i njihova deca moći da žive bolje nego danas. Hoćemo Srbiju u kojoj se nećemo deliti po političkim razlikama nego po tome ko može više da uradi za ekonomiju i zemlju“.

Pročitajte OVDE šta je Vučić poručio na svečanosti i da li je pomenuo Kosovo.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA