Najnovije

SRBIJA DOBIJA KINESKI "S-300": FK-3 je konkretan odgovor na formiranje "vojske Kosova"!

Kina će Srbiji u najkraćem mogućem roku i po najpovoljnijim uslovima isporučiti moćni raketni PVO sistem FK-3, poznat kao 'kineski S-300', potvrđeno je u više diplomatskih izvora.

Kineski PVO sistem (Foto: Jutjub)

Predsednik Kine Si Đinping odobrio je završetak ovog posla i u toku je ugovaranje poslednjih detalja međudržavnog sporazuma. Ideja o kupovini FK-3 prvi put je, inače, pomenuta prilikom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu.

Šiptari sve ubrzali

Ugovaranje nabavke sistema FK-3 ubrzano je posle odluke SAD i Zapada da podrže nelegalno formiranje 'vojske Kosova' i agresivne planove šiptarskih terorista.

- Predsednik Vučić je odlično razumeo poruku koju mu je Zapad uputio aminovanjem da se formira šiptarska 'vojska' na Kosovu. I ponašaće se u skladu sa tim... - preneo je sagovornik iz Predsedništva Srbije i podsetio da je prilikom poslednjeg susreta pre mesec dana predsednik Si Đinping poručio Vučiću da će svim sredstvima, pa i vojnim, pomoći našoj državi da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet:

- Kineski lider bio je voljan da ponudi najpovoljnije uslove za nabavku FK-3 i sada se ušlo u finalnu fazu. Dao je nalog svojim saradnicima da isporuka bude što pre završena. Inače, FK-3 nazivaju 'kineskim S-300' i važi za jedan od najmoćnijih PVO sistema na svetu. Sposoban je da sa 12 raketa istovremeno gađa čak šest ciljeva i domet mu je 100 kilometara! NJegovom nabavkom mogli bismo vrlo odlučno da 'odgovorimo' na bilo kakav šiptarski pokušaj da udare na Srbe na KiM. Uz to, posle aviona, tenkova, borbenih vozila, ali i dronova (vidite okvir), ovaj raketni sistem učinio bi srpsku vojsku liderom u regionu - objašnjava izvor.

Komentarišući ovu informaciju, vojni analitičar Vlade Radulović ističe da se već neko vreme vode pregovori sa kineskom stranom oko nabavke određenih borbenih efektiva.

- Sa Kinezima se vode i pregovori oko eventualnog učešća na nekim zajedničkim projektima. Još uvek je preuranjeno govoriti o tome da će pomenuti PVO sistem biti nabavljen i uveden u naše oružane snage, ali je činjenica da se u poslednje vreme velika pažnja posvećuje obnavljanju i modernizaciji naše vojske. U skladu sa tim, možemo očekivati da u narednom periodu dođe i do nabavke PVO sistema, što bi ujedno bila potvrda nastavka pomenutog procesa osposobljavanja i modernizacije Vojske Srbije - naglašava Radulović.

Odbrambeno jači

Dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da je ovo još jedan dokaz da Srbija nema pretenzije na tuđe teritorije, ali je spremna da svim silama brani svoje.

- Kupovinom raketnog sistema FK-3, čija se isporuka očekuje do kraja godine, Srbija jača svoje odbrambene kapacitete i osigurava bolju zaštitu vazdušnog prostora. Sistem FK-3 kineske proizvodnje je po svojim funkcionalno-operativnim sposobnostima jako sličan ruskom sistemu S-300, ali mnogo jeftiniji, tako da će se odlično uklopiti u naš sistem odbrane. Ovim činom Srbija odbrambeno jača, postaje snažniji faktor stabilnosti na Balkanu i odvraća eventualne agresore od zamisli ugrožavanja našeg prostora - zaključuje Bjegović.

Činjenice o FK-3

* jedan od najmoćnijih PVO sistema

* domet po daljini do 100 kilometara

* domet po visini od 50 m do 27 km

* naoružanje: maksimalno 12 raketa

* namenjen presretanju i uništavanju krstarećih raketa, aviona, borbenih helikoptera…

Šalju nam i dronove bombardere

Prilikom Vučićeve posete Kini razgovaralo se i u nabavci najmodernije borbeno-izviđačke bespilotne letelice tipa 'ving lung', kakve nema niko u regionu!

Ovi ofanzivni dronovi mogu biti naoružani raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i klasičnim nenavođenim projektilima i predstavljaju poslednju reč vojne tehnike.

Srbija najozbiljnije razmatra kupovinu dva borbena sistema, od kojih svaki ima po tri letelice, zemaljsku kontrolnu stanicu i 'udaljeni video-terminal'.

Miloševića su ubili NATO i SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA