Najnovije

''1244 - KLJUČ MIRA U EVROPI'': Izdata knjiga bivšeg šefa diplomatije SRJ

Srpska književna zadruga (SKZ) izdala je knjigu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadina Jovanovića "1244 - ključ mira u Evropi", koja predstavlja zbirku članaka, intervjua i govora vezanih za Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohija u periodu od 1997. do 2018. godine.

Knjiga je podeljena u pet poglavlja: Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme otrežnjenja i Prilozi.

Autor je prilikom promocije dela podsetio da se do Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji iz 1999. došlo teškim dvomesečnim pregovorima tokom agresije NATO-a, uz posredovanje Rusije.

Jovanović je ocenio da je malo verovatno da bi aktuelni uski i zatvoreni format pregovora u Briselu mogao da proizvede uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje za problem Kosova i Metohije.

Na promociji knjige govorili su glavni urednik SKZ Dagan Lakićević, profesor Milo Lompar i ambasador u penziji Dragomir Vučićević, koji je kao osnovne teze autora izdvojio potrebu da se Srbija više okrene sebi, a manje očekivanjima od drugih.

On je ukazao i da Srbija treba da gradi uravnotežene odnese sa svim međunarodnim činiocima, a posebno s prijateljima koji nisu učestvovali u agresiji NATO-a, niti su priznali jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako Haradinaj pere krv sa ruku, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najnoviji intervju Živadina Jovanovića

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA