Najnovije

GUSTO SITO ZA ŠENGEN:  Šta čeka građane Srbije?

Putnicima iz zemalja Zapadnog Balkana i još 60 država za ulaz u Šengen zonu od prvog dana 2021. godine biće potrebna posebna ulaznica koja košta sedam evra. Reč je o novini koja podrazumeva da će na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), svako ko hoće da putuje u EU, morati da aplicira za dozvolu ispunjavanjem onlajn obrasca.

Pasoš (Foto: Pixabay. com)

Kad je dobije, tri godine će moći da ulazi u šengenski prostor.  

Prijava na sajtu etiaseurope. eu je, kako navode, jednostavna, jeftina i brza, jer ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, a odobrenje će u većini slučajeva stizati za nekoliko minuta.

Podaci koji se traže su puno ime, datum i mesto rođenja, adresa, informacije o roditeljima, o pasošu i drugim državljanstvima. U drugom delu, onaj ko aplicira navodi gde u EU ide, zdravstveno stanje prema sopstvenoj oceni i daje odgovore na pitanja da li upotrebljava drogu, da li se bavio terorizmom, trgovinom ljudima, putovao u područja sukoba i ima li kriminalnu istoriju.

Treba da ispiše i u koju zemlju EU je putovao, gde je sve radio, dok otisci prstiju i drugi biometrijski podaci neće biti traženi. Naknada se plaća elektronski kreditnim ili debitnim karticama u evrima.

Onlajn aplikacija, prema rečima Vladimira Petronijevića, izvršnog direktora Grupe 484 koja se bavi migracijama, nije povratak na vize, ali jeste dodatna kontrola bezviznog režima.

- Putnici kojima bude odobreno putovanje ulaze u elektronski sistem i mogu više puta da idu u EU u ranije propisanom vremenskom okviru - kaže Petronijević.

Naum EU je, kaže, da eliminiše bezbednosne pretnje.

- Oni hoće proverenog putnika, a zbog elektronske prijave biće to i kontrola propisanog godišnjeg boravka od dva puta po 90 dana koji sada mora da se sabira na osnovu graničnih pečata, pa može da se potkrade greška - tumači naš sagovornik.

ETIAS je sličan američkom sistemu ESTA i kanadskom ETA. Povezuje baze podataka, Interpol i Europol, a proveravaće da pasoš nije kraden, da putnik nema neuspeli ulaz u EU i prestanak rada u članici Šengena.

Ako zahtev bude odbijen, rok za žalbu je 96 sati, a zemlja ima mesec dana za odluku. U EU upozoravaju da lažni podaci mogu biti razlog za odbijanje.

U istom košu sa SAD i Australijom

Nije u pitanju uvođenje viza, pojašnjava ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da je u stvari reč o najavi putnika da ulazi u prostor EU. Ona ističe da će kao i građani Srbije aplicirati i stanovnici SAD, Kanade Australije, Novog Zelanda, Japana i niz drugih država.

Pročitajte OVDE zašto poskupljuje gorivo u Srbiji.

Izvor: vesti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukidanje radnih viza za građane bez EU papira 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA