Najnovije

IZRAEL ŽESTOKO NAPAO ASADA I IRAN: Optužbe na račun Damaska i Teherana zbog haosa u pojasu Gaze! (FOTO)

Razmena vatre između "Islamskog pokreta džihada u Palestini" (IJMP) i Izraelskih snaga odbrane (IDF), koja je počela u pojasu Gaze krajem 26. oktobra, nastavljena je 27. oktobra.

Izraelski tenkovi (Foto: Jutjub)

Prema IDF-u, iz Gaze je lansirana još jedna baza grupa projektila na Regionalno veće Eškol. Nije bilo potvrđenih izjava o žrtvama ili oštećenjima koja su nastala ovim napadom. Međutim, IDF je već najavio da njegove snage napadaju ciljeve "terorista" u pojasu Gaze.

Interesantno je istaći da je Izrael optužio "Asadov režim" i iranske snage "Kuds" da stoje iza nedavne eskalacije u Gazi. Iako su Snage Kudsa zaista jedinica specijalnih snaga Islamske revolucionarne garde koja je učestvovala u ekstrateritorijalnim operacijama, i dalje je nejasno kako bi vlada u Damasku koja je duboko uključena u operacije protiv terorizma u svojoj zemlji mogla stajati iza bilo kakvih tenzija u Gazi.

Osim toga, izraelska strana je "zaboravila" da pomene da je ovaj krug eskalacije počeo nakon što je desetine Palestinaca ubijeno ili ranjeno od strane IDF-a tokom nedeljnih protesta na ogradi za razdvajanje. Ovi nedeljni protesti već traju nekoliko meseci pošto je američka administracija priznala Jerusalim za izraelsku prestonicu i proglasila punu podršku svim izraelskim akcijama u dugaogodišnjem izraelsko-palestinskom sukobu.

Zapravo, povećana podrška SAD-a Izraelu doprinela je eskalaciji u regionu jer je to omogućilo rukovodstvu Tel Aviva da slobodnije angažuje snage kako bi se osudio otpor Palestine.

Izrael je žestoko bombardovao pojas Gaze. Pogledajte OVDE detalje napada.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte koliko ima izraelskih naselja na Zapadnoj obali

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA