Najnovije

ŽESTOKA OSVETA! NEMILOSRDAN NAPAD NA POJAS GAZE: Izraelske snage uništile čak 80 strateških položaja Hamasa! (VIDEO)

Izraelska vojska je u subotu izjavila da je pogodila dve radionice za izradu oružja, pet baza, kamp za obuku, ulaz u podzemni tunel i posmatračko mesto pored ostalih Hamasovih ciljeva u pojasu Gaze.

Izraelski vojni pilot (Foto: Jutjub)

- Kao odgovor na akcije palestinskog pokreta Hamasa, desetine borbenih aviona, helikoptera i drugih aviona Izraelskih snaga odbrane sprovele su snažne noćne napade na oko 80 Hamasovih položaja u pojasu Gaze - saopšteno je iz IDF-a.

IDF su u subotu saopštile da su započeli vazdušne udare protiv meta u pojasu Gaze kao odgovor na nedavno granatiranje sa ovog područja. Kao odgovor na rakete ispaljene iz Gaze ka Izraelu tokom poslednjih 2,5 sata, lovci IDF-a i helikopteri za napad počeli su udare na ciljeve terorista u Gazi. Veliki broj meta je pogođen u Gazi - napisano je u saopštenju IDF na Tviteru.

IDF je u petak javio da je na teritoriju Izraela ispaljeno 12 raketa iz Gaze. Raketno upozorenje izdato je u gradu Sderot i okolini Šara Ha Negeva, koji se nalaze blizu granice palestinske enklave. Izraelska vojska je na Tviteru napisala da su rakete njih od 8 do 14 ispaljene iz Gaze uspešno presretnute od strane vojnika koji upravljaju sistemom protivvazdušne odbrane. Ranije u subotu IDF je saopštio da je u toku noći registrovao 30 raketnih napada iz Gaze.

Vojska je saopštila da je njihov načelnik generalštaba Gadi Ajzenkot održao sastanak sa visokim zvaničnicima vojske i bezbednosti o merama za odgovor na nedavno granatiranje iz Gaze.

Napad iz palestinske enklave i vazdušni udari od strane Izraela predstavljaju jedan od višestrukih slučajeva eskalacije između dve strane koja se desila ove godine. Prethodna razmena napada dogodila se u četvrtak kada je IDF javio da je registrovao lansiranje projektila iz Gaze i presreo ga sistemom Gvozdene kupole.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca u Gazi pojavile su se tokom održavanja Velikog marša povratka, koji je počeo 30. marta. Izraelska strana upotrebljava smrtonosno naoružanje za suzbijanje protesta navodeći bezbednosne probleme i krivicu Hamasa za eskalaciju.

Decenijama, Izrael je u sukobu sa Palestincima koji traže diplomatsko priznanje svoje nezavisne države na teritorijama Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalim, koji je delimično okupiran od strane Izraela, kao i Gaze. Izraelska vlada odbija da prizna Palestinu kao nezavisni politički i diplomatski entitet i nastavlja da gradi naselja u okupiranim oblastima, uprkos primedbama Ujedinjenih nacija.

Kiša je poplavila Bejrut, glavni grad Libana. Pogledajte OVDE čega se setio jedan stanovnik ovog grada.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jedan od ranijih napada izraelskih snaga na Hamas u pojasu Gaze

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA