Najnovije

VEK POBEDNIKA: Vojska Srbije nikad jača, to će i pokazati

Srbija će stogodišnjicu veličanstvene pobede u Prvom svetskom ratu obeležiti vojnom vežbom "Vek pobednika 1918-2018".

Vojska Srbije (Foto: vs.rs/ Pravda)

Biće to najveća vojna vežba viđena do sada na ovim prostorima i trajaće od 5. do 11. novembra. Ovi manevri biće izvedeni na devet lokacija – na vojnim poligonima na Pasuljanskim livadama, na Pešteru, u Titelu, Međi, Borovcu i Orešcu, kao i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice.

U vojnoj vežbi će, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvovati oko 8.000 vojnika, a građani će videti znatno moćniju vojsku Srbije nego u poslednje tri decenije.

U Ministarstvu odbrane kažu da će u vežbi učestvovati 538 složenih borbenih sistema Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

- Posebno treba istaći modernizovani tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodnu haubicu 122 mm "Gvozdika", borbena oklopna vozila POLO M83 I BRDM-2, haubice 152 mm "Nora" I višecevne raketne bacače "Oganj" I "Plamen-S". Koristićemo i samohodna lansirna oruđa "Strela 10M" I "Strela 1", specijalno vozilo Miloš, nove brodove i drugo naoružanje - kažu u Ministarstvu odbrane, napominjući da će biti prikazana i sredstva koja tek treba da budu uvedena u naoružanje Vojske Srbije poput Lazara-3, Pasarsa i haubice Nora od 155 mm.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je vojska daleko jača nego što je bila 2012 godine i da će to i biti prikazano.

- Trenutno imamo mnogo bolju opremu i tehniku i bolja su primanja zaposlenih u vojsci. Međutim, ono što je najbitnije jeste da vojska oseća da ima podršku državnog rukovodstva – kaže Vulin.

Vojnotehničkim sporazumom sa Rusijom i Belorusijom stvaramo avijaciju sa kojom neće moći da se nosi niko u regionu.

Zapad u šoku od Putinove pretnje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA