Najnovije

Rusi testiraju novo oružje, niko nije siguran šta je u pitanju, a veruje se da može da napravi pakao u svemiru (INFOGRAFIKA/ VIDEO)

Rusija već neko vreme intenzivno radi na razvoju novog naoružanja, a brojni moderni sistemi predstavljeni su početkom ove godine za vreme Putinovog govora. Ali, iako se Rusija voli pohvaliti svojim novim vojnim izumima, o nekim naoružanjima se samo spekuliše na temelju pojedinih informacija koje se pojave u javnosti.

Ilustracija (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Jedna takva je fotografija ruskog MiG-31 koji nosi "vrlo veliku raketu", a neki spekulišu da se radi o ponovo pokrenutom starijem ruskom projektu protivsatelitskog oružja, odnosno raketiranja satelita iz vazduha.

Kakva bi to raketa mogla biti? Odnosno kako uopšte funkcioniše "protivsatelitsko naoružanje"? Raketa biva ispaljena iz aviona i cilj joj je da dostavi manje rakete do orbite ili pak direktno ruši neprijateljske satelite iz orbite.

Entuzijasti i vojni stručnjaci već dugo spominju projekt pod nazivom "Izdelie 08", što bi moglo biti upravo to. Nadalje, informacije govore da je reč o MiG-31 s identifikacijskim brojem "81 Blue" - to je pak eksperimentalni avion dizajniran upravo za ovakve potrebe.

Bivši SSSR razvio je raketu 79M8 Kontakt koja je imala opisane predispozicije - lansiranje iz vazduha i put prema orbiti, a reč je bila o odgovoru na američko US ASM-135 protivsatelistko oružje. Ali, raspadom SSSR i program se raspao, ili je pak ušao u duboku hibernaciju.

Ipak, 2009. tadašnji zapovednik vazdušnih snaga, Aleksandar Zelin, rekao je da će se razvoj sistema nastaviti.

Ali, ono što se vidi na slikama možda i nije protivsatelistko oružje već neka nova vrsta velike balističke nadzvučne rakete.

Neki smatraju da je možda reč o poprilično većoj verziji Kinžal rakete.

Izrael pozdravlja rekordnu vojnu pomoć SAD od 38 milijardi dolara. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA