Najnovije

"BIO SAM NEPROMIŠLJEN": Poslanik Srpske liste se izvinio zbog izjave da je Tačijeva poseta Gazivodama deo dijaloga Beograda i Prištine!

 Nekoliko sati nakon što su mediji preneli izjavu poslanika Srpske liste Zorana Mojsilovića da je poseta Tačija severu Kosova „deo političkog procesa i dijaloga Beograda i Prištine", Mojsilović se javno izvinio i svoju izjavu ocenio kao nepromišljenu. Izjavu Mojsilovića u vidu saopštenja prenela je Srpska lista.

Hašim Tači na Gazivodama (Foto: president-ksgov. net)

Mojsilović je u saopštenju naveo da je "nenajavljeni dolazak Hašima Tačija i albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije bio najgrublji napad na stabilnost i opasna provokacija koja je ozbiljno onespokojila srpski narod i u velikoj meri unazadila nastojanja da se odnosi Srba i Albanaca poboljšaju". 

"Moja nepreciznost nije bila plod zle namere već nepromišljenosti, koja je, svestan sam, uvredila i povredila deo mojih sugrađana, prijatelja i kolega. Svestan sam da su Srpska lista i njeni najviši funkcioneri vrlo eksplicitno i oštro osudili nenajavljeni upad specijalaca kosovske policije u opštinu Zubin Potok, i moj stav o tom događaju ne odudara od zvanično iznetih stranačkih stavova", naveo je Mojsilović, a prenela Srpska lista.

Mojsilović na sednici Odbora Skupštine Kosova: Tačijeva poseta deo političkog procesa

Pet dana od oštrih poruka predstavnika vlasti iz Beograda i Srpske liste, pa i stavljanja vojske u stanje najviše borbene gotovosti zbog posete kosovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode, iz Srpske liste stigle su znatno smirenije izjave. Kako je preneo portal Kossev, pozivajući se na RTK 2, poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović izjavio je da je poseta  Tačija severu Kosova „deo je političkog procesa i dijaloga Beograda i Prištine".

Ovo je Mojsilović izjavio na jučerašnjoj sednici Odbora Skupštine Kosova za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbednosti.  On je naveo da je najvažnije da je nenajavljena Tačijeva poseta prelazu Brnjak i jezeru Gazivode "prošla bez nekih incidenata".

"Ništa se nije desilo. Malo smo svi bili uznemireni iznenadnom posetom, ali sve to doživljavamo kao deo političkog procesa i dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Mojsilović.

Ova izjava Mojsilovića znatno je drugačija od mnogobrojnih ocena koje su prethodnih dana stizale iz Beograda, ali i od predstavnika Srpske liste, stranke na Kosovu koja ima podršku Vlade Srbije i Srpske napredne stranke.

Podsetimo, nekoliko desetina pripadnika kosovske policije u subotu ujutru je naoružano dugim cevima boravilo nekoliko sati na jezeru Gazivode na teritorije opštine Zubin Potok kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru. 

Ova poseta je prouzrokovala burnu reakciju Beograda, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, a ministar policije je saopštio da su i sve specijalne i posebne jedinice policije stavljene u stanje najviše pripravnosti.

I MUP i Đurić pogrešno o hapšenju Srba

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

O hapšenju je ubrzo govorio i direktor Kancelariji za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je na nekoliko uzastopnih vanrednih konferencija za novinare rekao da su kosovski specijalci „maskirani i do zuba naoružani“ zauzeli jezero Gazivode kako bi omogućile predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da može da se šeta i poseti jezero.

„Da bi do toga došlo, oni su morali da sklone sve Srbe koji se tamo nalaze, upali i u Centar za ekologiju i sport gde su ljude bez ikakvog razloga uhapsili samo s jednim ciljem - da zaplaše narod na Kosovu“, rekao je Đurić.

Ipak, naknadno su stigle informacije, i to od zamenika premijera Vlade Kosova u ostavci Dalibora Jevtića i gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića, da hapšenja nije bilo.

Vojska pet dana bila u stanju najviše borbene gotovosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio da se Vojska stavi u stanje najviše borbene gotovosti pošto je u subotu, 29. septembra predsednik Kosova Hašim Tači došao na jezero Gazivode u pratnji nekoliko desetina pripadnika naoružanog obezbeđenja za koje Beograd tvrdi da su među njima bili i pripadnici kosovskih specijalnih snaga ROSU, dok u Prištini tvrde da su u pitanju jedinice koje su u obezbeđenju predsednika Tačija.

Stanje najviše borbene gotovosti ukinuto je tek danas.

Od „miša“ koji provocira srpski narod do dela političkog dijaloga

Da poseta Tačija Gazivodama nije deo političkog procesa, kako navodi poslanika Srpske liste Zoran Mojsilović, već je provokacija koja je bila na ivici da eskalira u sukobe smatrao je ranije predsednik Mojsilovićeve stranke Goran Rakić. On je komenatarišući Tačijevu posetu Severu Kosova rekao da je Tači "došao kao miš da provocira srpski narod" što je kako je rekao, "film koji se više neće gledati".

"Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život i svoju imovinu, jer Gazivode su srpske", rekao je tada Rakić.

Komentarišući Tačijevu posetu, gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je ranije da je situacija bila na ivici da eskalira u sukobe.

"Uspeli smo da uz velike napore sačuvamo mir mada je eskalacija nasilja bila nadohvat ruke. Na svu sreću nije bilo incidenata, jer da jeste, narod bi reagovao i sigurno bi došlo do krvoprolića" rekao je Vulović i dodao da su "cevi (ROSU) sve vreme bile uperene u prolaznike u blizini jezera Gazivode".

I dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare naveo da je dolaskom Tačijevog obezbeđenja prekršen niz međunarodnih sporazuma, glavni portparol Kfora Vinćenco Graso tvrdi da prilikom nedavne posete kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova nije bilo nikakvog incidenta, hapšenja ili vojne operacije i da Tači ima pravo da se kreće svuda po Kosovu, bez ikakve dozvole.

Arifi: Dijalog Beograda i Prištine je umro

Od marta meseca u Briselu nije održan nijedan sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u okviru tehničkog dijaloga. Tim povodom, šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda Avni Arifi izjavio je da je dijalog "umro" u trenutku kada srpska strana nije prihvatila da sprovede preostale sporazume.

Kako je Arifi rekao za portal lajmi.net dijalog blokira srpska strana koja nije sprovela sporazume koje su potpisali sa Kosovom, a samim tim i sporazum o energetici.

"Od marta srpska strana blokira tehnički dijalog uz odobrenje Brisela", dodao je Arifi.

Prema njegovim rečima, Srbija sa takvim ponašanjem pokazuje da je ista kao što je bila i devedesetih godina 20. veka.

"Ponašanje Srbije u tehničkom dijalogu pokazalo je da Srbija uopšte nije zainteresovana za dijalog, ali je zainteresovana da obmanjuje svakog da je navodno miroljubiva, ali u stvari to je ista Srbija devedesetih", ocenio je Arifi.

Pročitajte OVDE kako je to Vučić potpuno razočarao Putina?

Izvor: RTK, Kossev, Insajder

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jezero Gazovode na Kosovu bilo u opsadnom stanju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA