Najnovije

ŠOK NA BLISKOM ISTOKU: Iran pruža ruku pomirenja Saudijskoj Arabiji! Tramp zapržio čorbu! (VIDEO)

Iranski ministar inostranih poslova Mohamed DŽavad Zarif rekao je da je Iran voljan da sarađuje sa Saudijskom Arabijom kako bi izgradio jak Bliski Istok nakon što je američki predsednik Donald Tramp izjavio da saudijski kralj ne bi opstao na vlasti ni dve sedmice bez podrške SAD.

Donald Tramp i Hasan Rohani (Foto: Sinhua/Pravda)

Zarif je Trampove reči o važnosti američke podrške Saudijskoj Arabiji nazvao "ponižavajućim" u četvrtak na Tviteru i rekao da se nacionalna bezbednost ne može preneti na stranu silu.

- Ponovo pružamo ruku prema našim susedima, hajde da izgradimo jaku oblast i zaustavimo ovu koncepciju - rekao je Zarif.

Zarifov komentar je došao nakon što je američki predsednik to izjavio tokom mitinga u Southavenu u Misisipiju, da kralj Salman od Saudijske Arabije ne bi mogao da opstane na vlasti ni "dve nedelje" bez podrške SAD i da će kraljevina morati više da plaća za sopstvenu zaštitu Vašingtonu.


- Mi štitimo Saudijsku Arabiju. I volim kralja, kralja Salmana. Ali rekao sam: Kralju,bmi te štitimo. Možda nećete opstati tamo dve sedmice bez nas, vi morate platiti za vašu vojsku - rekao je Tramp pred svojim pristalicama, izveštava Rojters. Predsednik Sjedinjenih Država nije precizirao kada je to rekao saudijskom kralju.

- Rekao sam vam kralju, imate trilione dolara. Bez nas, ko zna šta će se dogoditi? Sa nama ste potpuno sigurni. Ali mi ne dobijamo ono što treba da dobijemo – dodao je on, citirala Pres TV.

Trampove primedbe Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte i jednoj od vodećih zemalja OPEK-a pratile su kritike država članica OPEK u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u NJujorku u septembru. Predsednik Sjedinjenih Država optužio je OPEK zbog visokih cena nafte.

- Mi branimo mnoge od ovih nacija ni za šta, a onda nas iskoriste davajući nam visoke cene nafte. Nije dobro. Želimo da oni zaustave povećanje cena; Želimo da počnu sa snižavanjem cena - rekao je Tramp.

Pobunjenici iz Dare pristupili sirijskoj vojsci u borbama protiv Islamske države na jugu Sirije. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poseta Donalda Trampa Misisipiju gde je održao govor kada je spomenuo i saudijsku kraljevsku porodicu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA