Najnovije

VUČIĆ: Ne znam šta EU očekuje od Srbije, ali neću priznati nezavisno Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne zna šta je to što EU želi od Srbije u slučaju KiM i procenio da verovatno ni sami to ne znaju. Ponavlja, međutim, da nema govora o tome da prizna kosovsku nezavisnost. Vučić poručuje da se "kosovska vojska neće šetati severom Kosova".

Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je rekao da je 10. otkobra dvehiljaditi dan otkako nije formirana Zajednica srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze.

Podsetio je da je Srbija ispunila dogovor o formiranju regionalne policije na severu, dogovor o pravosuđu i pravnom sistemu, dogovor oko Telekoma i civilne zaštite i sve što je pisalo u Briselskom sporazumu.

"Što se tiče međunarodnih faktora rekao sam Makalisteru da pojma nemam šta oni hoće od Srbije i da ništa ne razumem šta je to što se očekuje i da im je valjda jasno da Srbija ovako kako bi oni voleli neće da prizna nezavisnost Kosova. I mogu da uzmu tri motke i da me mlate po glavi, ja to nikad neću da prihvatim. Ne razumem šta je to što misle", naglasio je Vučić.

Poručio je da smo mi spremni da razgovore nastavimo i da je uveren da uvek i u svakom trenutku dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema.

"Ne očekujemo da Priština ispuni tu jednu obavezu i ne mislim da se mnogo sekiraju, i ne mislim da ih bilo ko i bilo šta pita po tom pitanju. Nećemo ni mi da ih pitamo, tako da se nadam da će nam neko reći u nekom periodu šta je to što se od Srbije očekuje. Kada je Srbija rekla da misli da bi nešto moglo da bude rešenje, onda su sve motke ovog sveta pokupili da me izlupaju po glavi i da mi kažu da to tako ne može i da mi objasne kako valjda mi otvaramo Pandorinu kutiju, a ne oni 2008. kada su priznali nezavisnost Kosova i 2006. kada su učestvovali u otcepljenju Crne Gore od SR Jugoslavije. Ali, kao što vidite, negde sam sit i našeg ćutanja i ponižavanja Srbije", naveo je predsednik.

Govoreći o poglavlju 35 ističe da je ono od posebnog značaja i predstavlja uslov napretka i u svim drugim poglavljima iako o tome iz EU nerado govore, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanja problema KiM.

Vučić je naveo da je upoznao Makalistera sa svim što se zbivalo na KiM i da nije imao mnogo dobrih vesti da kaže.

"I kada sam mislio da sam imao dobre vesti da izgovorim, očigledno da su za sve druge to bile loše vesti, tako da više nisam siguran šta su dobre a šta loše vesti. U svakom slučaju je dobro da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, ali dokle će to da traje niti to ja znam, niti to iko drugi zna, ali zna da ćemo mi da uradimo sve što možemo da sačuvamo stabilnost i da je odbranimo, ali za tango je potrebno dvoje", napomilje Vučić.

Poručio je da Srbija želi da uspostavi trajni mir sa Albancima i da obezbedi Srbiji napredak na evropskom putu, ali da to ne zavisi samo od Srbije.

"Znamo da nešto moramo da uradimo po pitanju Kosova, ali više ne znamo ni sami šta je to što moramo, jer više niko ni iz Evrope ne zna šta je to što moramo".

Vučić je naglasio da Srbija čvrsto stoji na svom evropskom putu, čuvajući svoj ponos i dostojanstvo i budućnost svojih građana.

"Neće se 'kosovska vojska' šetati severom Kosova"

Predsednik Srbije je poručio i da se kosovska vojska neće šetati severom Kosova.

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Ponovio je da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO-a i lokalne, odnosno srpske zajednice.

"Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše ćutanje EU povodom upada dugim cevima nedavno na severu, na jezeru Gazivode, Vučić je u ironičnom tonu naveo da su mnogi iz međunarodne zajednice na taj potez Prištine rekli: Pa, normalno je da se kosovski predsednik kreće gde hoće.

"Normalno je onda valjda i da se srpski predsednik kreće gde hoće, ali meni nije bilo omogućeno... palili su svašta i to oni koji su dali pristanak za moj dolazak, a koji je bio prijavljen u skladu sa svim briselskim dogovorima", primetio je Vučić.

To je, valjda bilo, dodao je, sa idejom: "E, sad baš ne možeš da dođeš, ko si ti da gledaš tamo neke sunarodnike u nekom selu Banja".

"A, oni, kažu, mogu da se kreću kuda god žele. Pa, mogu, ali ne s dugim cevima, i niste imali saglasnost Srba za upad na sever, jer nijednog Srbina niste pitali niti obavestili...", primetio je.

Dodao je da je iz Briselskog sporazuma jasno da kosovskom policijom za sever upravlja Srbin, i on upravlja celim rejonom, i to je po članu devet Briselskog sporazuma.

"Komandant regionalne policije je Srbin, on upravlja svim strukturama policije, a nijedan Srbin nije imao pojma o čemu se radi kad su Albanci do zuba naoružani upali na sever", naveo je Vučić.

Podsetivši da već gotovo 2.000 dana Priština nije formirala ZSO, Vučić je prokomentarisao:

"Ali, šta je njih briga, sve može kad je protiv Srba, samo ne znam dokle, do sada je moglo, pa valjda računaju da može i ubuduće".

Makalister: Etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj

Evropski parlament je upoznat sa debatom koja se odnosi na moguću korekciju granice između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija, rekao je Dejvid Makalister, ali je ukazao da evropski parlamentarci zastupaju "multietničku prirodu Kosova i Srbije".

Drago mu je, kaže, što su on i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes u svojim izveštajima u tom pitanju, kako je rekao, koristili "isti vokabular":

"A, on je takav da EP primećuje tekuću debatu koja se odnosi na moguće izmene granice Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija. EP ističe mutlietničku prirodu i Kosova i Srbije i etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu", rekao je Makalister, upitan da li će tokom sastanaka u Beogradu, a potom i u Prištini, danas i sutra, biti reči o korekciji granica.

Poručio je da Evropski parlament podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU i postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

Dodao je da EP smatra i da bilo kakav dogovor može biti prihvaćen, samo ako se dogovore obe strane i ako se uzme u obzir stabilnost u regionu i međunarodno pravo.

"To je bio težak diplomatski posao, da se dođe do identičnih formulacija u oba izveštaja a ovo je stav kome se EP nada kada je reč o ovom pitanju. Ja pažljivo slušam ono što predsednik Vučić ima da kaže, kao i šta će mi ljudi sa Kosova reći", rekao je Makalister.

Istakao je da su Vučić i Tači pokazali posvećenost da normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uzdignu na sledeći nivo i dodao da bi sveobuhvatna normalizacija bila od koristi za stabilnost i budućnost ne samo regiona, već i cele Evrope.

Kako je rekao, u ovom momentu nije moguće predvideti ni sadržaj, ni datum mogućeg dogovora.

"O temama koje su na rasporedu u ovim pregovorima odlučuju dve strane zajednički, EU deluje kao posrednik. U ovom momentu nije moguće predvideti ni sadržaj, ni datum mogućeg dogovora. Mogu samo da ohrabrim obe strane da nastave na ovom izazovnom putu", naveo je Makalister.

Vučić ne ide u Istočno Sarajevo

Predsednik Srbije je rekao da neće sutra ići u Istočno Sarajevo, da je to odlučio posle molbe predsednika Srpske, a pre svega zato da ne bi dao priliku da Srbija bude optužena za mešanje u izbore u BiH.

Rekao je da se "Srbija nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH" i dodao da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

"Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi.

Vučić: Ne potcenjujem makedonski narod

Predsednik Vučić istakao je da podržava dogovor Skoplja i Atine, ali da ne potcenjuje narod u Makedoniji, koji je, na referendumu oko imena te države, doneo jasnu i nedvosmislenu odluku.

"Smatrao sam da je taj dogovor dobar i to smatram i danas. Smatram da je svaki dogovor veoma važan za narod obe zemlje. Mi se nismo mešali u unutrašnje stvari dve države, iako smo ja kao predsednik i vlada podržali dogovor", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da "nije slep da ne vidi šta se dogodilo i šta je poruka naroda":

"Narod u Makedoniji je doneo jasnu i nedvosmislenu odluku i neću, kao neki drugi, da je ignorišem", rekao je on.

Vučić je rekao da želi sve najbolje i uspeh Makedoniji i Grčkoj, jer se radi o dva bratska naroda.

Šešelj tvrdi da Legiju hoće da unište u zatvoru! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA