Najnovije

ONI SU STRAH I TREPET ZA AMERE I BRITANCE: Ime im je GRU, a evo šta rade (VIDEO)

Prethodnih dana iz sveta su stizale ozbiljne optužbe na račun Rusije, odnosno njene tajne obaveštajne službe GRU.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

Ta služba naime optužena je da izvodi hakerske napade velikih razmera, uključujući i nedavni pokušaj upada u kompjuterski sistem svetske Organizacije za zabranu korišćenja hemijskog oružja. Takođe, za dvojicu Rusa koji su identifikovani kao osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, kaže se da su pripadnici GRU.

“Paranoja” od te službe stigla je i Crnu Goru, na sudski postupak koji se pred sudom u Podgorici vodi protiv okrivljenih za pokušaj državnog udara uoči izbora, kada je jedan od advokata rekao da je dobio poverljiva dokumenta za koje tužilac smatra da su od ruske tajne obaveštajne službe, zbog čeka je odbio da ih pipne zbog straha da bi mogao biti otrovan. U tom procesu, podsetimo, među okrivljenima su i ruski državljani.

Šta je u stvari GRU?

Reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi glavnog štaba oružanih snaga Ruske Federacije ili jednostavno rečeno – ruska vojna obaveštajna agencija, navodi hrvatski Indeks. GRU je jedna od tri ruske špijunske agencije, a druge dve su Savezna služba sigurnosti (FSB) i Spoljna obaveštajna služba (SVR). Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je još 2010. promenila naziv i zvanično se zove “Glavna uprava”. Šef GRU-a je Igor Korobov i on odgovara načelniku glavnog štaba Valeriju Gerasimovu i ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. To je otprilike sve što se zvanično zna. Struktura agencije, broj agenata i finansije su državna tajna.

Pogledajte OVDE još jednu veliku pobedu Rusije nad SAD.

Izvor: B92, Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zapad je prestravljen pojavom ovih ruskih prekaljenih specijalaca

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA