Najnovije

SUSRET VUČIĆA I STOLTENBERGA: Alijansa poštuje neutralnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće danas u hotelu "Hajat", na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona" o razvijanju odnosa naše zemlje i Alijanse i u kojim oblastima postoji potencijal za jačanje saradnje.

Vučić i Stoltenberg (Foto: Jutjub)

Oni će pre debate prisustvovati i otvaranju vežbe spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018" u kasarni "Bagremar" u Mladenovcu, čiji su organizatori MUP i specijalizovana agencija NATO - Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije.

Stav Srbije je da je vojno neutralna zemlja, a sa NATO sarađuje kroz "Partnerstvo za mir".

- Stoltenberg je od stupanja na dužnost otvorio prostor za drugačiji dijalog sa Beogradom, a pre godinu dana, u razgovoru s Vučićem u Briselu, istakao je da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Ponovio je da NATO poštuje suverenu odluku naše zemlje o vojnoj neutralnosti - saopštili su juče iz Beogradskog bezbednosnog forumu koji organizuje debatu.

Dodaju da je Stoltenberg podvukao da je bliska saradnja sa NATO moguća i bez članstva Srbije u Alijansi, a da naša država, kao suverena, odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom.

Stoltenberg će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić. Među temama razgovora sa predsednicom Vlade i predsednikom Srbije verovatno će se naći i odnosi Beograda i Prištine, pregovori, ali i sve češće provokacije Albanaca u našoj južnoj pokrajini.

Očekuje se da će na vežbi koja se organizuje u Mladenovcu i Sopotu biti 2.000 učesnika iz 38 zemalja i to specijalci za spasavanje iz ruševina, medicinari, ekipe za rad na vodi, kao i oni zaduženi za otklanjanje posledica hemijsko-biološkog akcidenta. Učesnici će pokazati spremnost za delovanje u slučaju poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, saobraćajnih udesa…

Tači poslao Hagu dokaze protiv Haradinaja i Veseljija?! Šiptari se zakrvili međusobno. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Palma: Vučić prodao i nogice od pileta Kinezima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA