Najnovije

"Pitanje odlaska Asada je rešeno"

Pitanje odlaska sirijskog predsednika Bašara Asada u suštini je rešeno, niko ga više ne pokreće, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinin.

Asad (Foto: SANA)

Rusija je više puta saopštila da samo sirijski narod može da odluči o sudbini trenutnog predsednika Sirije. Istovremeno, ranije su zapadne zemlje, uključujući i Sjedinjene Države, insistirale su na ostavci Asada, nazivajući njegov odlazak glavnim uslovom za rešavanje sirijskog pitanja.

"Kada govorimo o ministarskoj nedelji 73. sednice Generalne skupštine, mogu reći da niko nije pokrenuo pitanje odlaska sirijskog predsednika. Sada postoji razumevanje da ova zemlja, koja je članica UN-a, ima pravo da sama odredi u kojem pravcu će ići. I narod Sirije treba da odredi ko će biti odgovoran za njega. Zato bih rekao da smo već prevazišli ovo pitanje i to je vrlo dobro", rekao je Veršinin.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas je saopštio sredinom septembra da Vlada Savezne Republike NJemačke ne može zamisliti dugoročnu političku odluku, prema kojoj će sirijski predsednik Asad ostati na vlasti. Međutim, Mas nije nazvao povlačenje Asada obaveznim preduslovom za učešće Nemačke u rekonstrukciji zemlje. Zauzvrat, stalni predstavnik Sjedinjenih Država u UN-u, Niki Hejlej je tokom televizijskog intervjua naglasila da je odlazak Asada pitanje vremena, ali da Sjedinjene Države ne pokušavaju da zbace siriskog predsednika.

Ranije su zapadni političari mnogo oštriji bili u svojim izjavama o sudbini predsednika Asada.

Rusi uvode novi sistem odbrane gradova otporan na nuklearno oružje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj sa sirijskog ratišta za jučerašnji dan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA