Najnovije

Uskoro će još neke „jake demokratije“ goreti na lomači velike političke transformacije Zapada!

Događaji se u Sjedinjenim Državama razvijaju munjevito. Samo dan po zatvaranju birališta na američkim međuizborima – smenjen je državni tužilac DŽef Sešens. A već narednog dana je počelo ponovno brojanje glasova na Floridi.

Donald Tramp (Foto: Pixabay. com)

Piše: Dmitrij Drobnjickij

Sešensova ostavka se očekivala već poduže, a on nije bio Trampov neprijatelj. Čak obrnuto!

DŽef je zadugo pre nego što je Tram objavio svoju predsedničku kandidaturu koncipirao ideologiju koja je 2016-te bila nazvana nacional-populizmom. Ubrzo potom još jednostavnije – američkim nacionalizmom.

Sešens je oko sebe imao i grupu eksperata među kojima je bio i Stiven Miler koji je postao Trampov savetnik. Ta grupa je stvorila osnovu za novu političko-ekonomsku doktrinu koju je sam Miler nazvao „populizmom nacionalne države“.  Ta doktrina podrazumeva: zaštitu unutrašnjeg tržišta, podržavanje američkog biznisa, reindustrijalizaciju i prelazak sa nekontrolisane imigracije na `uvoz` kadrova koji su potrebni američkim kompanijama.

Zato je Sešens u `progresivnim krugovima` zaradio reputaciju `rasiste` i `starog reakcionara`.

Republikanci su sada izgubili kontrolu na Predstavničkim domom, a to znači – i nad njegovim komitetima koji su vodili istragu istragu povodom antitrampovske istrage sepcijalnog prokurora za „rusko mešanje“ Roberta Mulera i u FBI.  

Sada će se na tapetu tih komiteta naći sam Tramp, njegova porodica,, bivši biznis-partneri i saradnici. Demokratska partija je još u septembru objavila da će podneti 64 zahteva za saslušanja i pribavljanje dokumenata.

Zapravo su sada sukobljene strane zamenile uloge. Demokratska većina u Predstavničkom domu neće ostavljati na miru Trampa i njegovu administraciju, ali bez nekih posebnih rezultata jer su republikanci učvrstili svoju većinu u Senatu SAD, a međuizbori su iz Kongresa uklonili dobar deo antitrapovaca među republikancima, pa predsedniku SAD ne preti impičment.

S druge strane, novi državni tužilac i ministarstva prisile mogu podići optužnice protiv pripadnika antitrampovske fronde u FBI i Ministarstvu pravde. To je postalo moguće zahvaljujući smenjivanju Sešensa sa njegovim staromodnim predstavama o profesionalnoj etici.

Sešensa je u vd statusu nasledio Metju Vitaker koji je poznati kritičar Mulerove istrage...

Na Floridu je u međuvremenu stigao brojni advokatski tim Demokratske partije sa zadatkom da izdejstvuje poništavanje izbora na kojima su republikanci dobili i mesto u Senatu i položaj guvernera države.

Kako izgleda, sudbinu izbora na Floridi rešiće – kao 2000-te – Vrhovni sud SAD.

Politička bitka u SAD suštinski se postepeno premešta na pravni teren koji je već poodavno politizovan. Liberalne sudije su – podsećanja radi – tokom dve poslednje godine stavile van snage Trampove ukaze koji su se ticali imigracije.

Samo, situacija se menja. Otkako je u Beloj kući, Tramp je uspeo da postavi dvojicu sudija Vrhovnog suda, plus – 82 sudije federalne jurisdikcije širom SAD.

I sa Sešensovim odlaskom će Trampove pozicije biti ojačane.

Ovoga je postao svestan i prokuror Muler i već sprema „završni izveštaj“ o rezultatima svoje 18-mesečne istrage.

Moguće je da će neki bivši i sadašnji saradnici FBI, Ministarstva pravde, Stejt departmana i drugih institucija  morati uskoro da traže advokate ili da planiraju bekstvo iz zemlje...

Neki će zlurado primetiti da su protekle tri godine pokazale da su  se„nezavisni“ američki mediji, „idealna“ demokratija i „savršeni“ pravni sistem pokazali oruđem prljave političke borbe. kao u kakvoj banana-republici.

Ovo ipak ne znači da su demokratija,štampa i sudovi u SAD bili fikcija. Sve ovo znači – da je mnogo šta postavljeno na kartu.

Nije isključeno da će i druge „jake demokratije“ uskori goreti na lomači velike političke transformacije Zapada.

Pročitajte OVDE kako je to Pariz popio šamar od Trampa.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo šta slavni Noam Čomski kaže o Trampu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA