Najnovije

MELANIJA PROTIV MIRE: Kako je Slovenka isterala Hrvaticu iz Bele kuće

Neki bi rekli da je Slovenka oterala Hrvaticu sa mesta zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa. Teoretski gledano iz balkanskog ugla to je istina, ali u praksi obe dame su, pre svega, Amerikanke.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Lazanski

Isti­na, sa­da već biv­ša za­me­ni­ca sa­vet­ni­ka za na­ci­o­nal­nu bez­bed­nost, Mi­ra Ri­kar­del, bi­la je vi­še Hr­va­ti­ca ne­go što se mo­glo oče­ki­va­ti od lič­no­sti na ta­ko vi­so­koj po­zi­ci­ji u Va­šing­to­nu, u sva­koj pri­li­ci is­po­lja­va­la je ja­snu i sna­žnu sr­bo­fo­bi­ju, no s ob­zi­rom  na po­ro­dič­nu, usta­šku, pro­šlost to i ni­je bi­lo iz­ne­na­đu­ju­će.

Ono što je iz­ne­na­đu­ju­će je­ste da je ste­pen za­la­ga­nja za „srp­sku stvar” kod Ame­ri­ka­na­ca, po­re­klom Sr­ba, ka­da se na­đu na po­zi­ci­ja­ma od­lu­či­va­nja u SAD, da­le­ko ma­nji ne­go kod Hr­va­ta ko­ji se na­đu u slič­nom po­lo­ža­ju. O Al­ban­ci­ma da i ne go­vo­rim.

Da­kle, Me­la­ni­ja Tramp ni­je do­zvo­li­la Mi­ri Ri­kar­del splet­ka­re­nje u Be­loj ku­ći, ne­do­lič­no po­na­ša­nje pre­ma pod­re­đe­ni­ma i oda­va­nje in­for­ma­ci­ja iz Be­le ku­će me­di­ji­ma. Go­spo­đa Tramp je po­stu­pi­la kao pra­va da­ma, ona ne tr­pi bal­kan­ski pri­mi­ti­vi­zam, i glav­na lo­bist­ki­nja Hr­vat­ske u Va­šing­to­nu mo­ra­će da tra­ži dru­gi po­sao. Za Sr­bi­ju je Mi­ra Ri­kar­del uči­ni­la do­volj­no šte­te i u Pen­ta­go­nu i u Stejt de­part­men­tu. Hva­la go­spo­đi Me­la­ni­ji Tramp.

No, slu­čaj „Mi­ra Ri­kar­del” iza­zi­va set pi­ta­nja: ko su sve lo­bi­sti srp­skih in­te­re­sa u Va­šing­to­nu? Ka­da se kod nas, pre osam go­di­na, po­ve­la po­lu­jav­na ras­pra­va ka­ko pla­ti­ti lo­bi­ste u Kon­gre­su SAD ni­ko se ni­je  za­pi­tao je­su li gra­đa­ni uop­šte volj­ni da u ono vre­me ve­li­ke eko­nom­ske kri­ze odva­ja­ju od svo­jih pla­ti­ca 100.000 do­la­ra me­seč­no za kom­pa­ni­ju „Po­de­sta gru­pa”, ko­ja je opet ima­la i po­di­zvo­đa­ča ra­do­va, fir­mu „Ro­bert Vajt”, ko­ju je „Po­de­sta” an­ga­žo­va­la da lo­bi­ra za Sr­bi­ju u ame­rič­kom Kon­gre­su. Ugo­vor o lo­bi­ra­nju sklo­pljen je iz­me­đu „Po­de­sta gru­pe” i Vla­de Sr­bi­je 1. ok­to­bra 2011. na pe­ri­od od go­di­nu da­na.

Ka­ko i za­što je taj ugo­vor sklo­pljen baš uoči po­čet­ka pred­iz­bor­ne kam­pa­nja u Sr­bi­ji, to oči­to i ni­je bi­lo slu­čaj­no baš ta­da. O dru­gim de­ta­lji­ma  ugo­vo­ra jav­nost u Sr­bi­ji ni­je ni­šta zna­la, kao što jav­nost ne­ma poj­ma šta su u ra­ni­jem pe­ri­o­du ura­di­le ne­ke dru­ge lo­bi­stič­ke kom­pa­ni­je u Va­šing­to­nu, a ko­je je u ra­ni­jim pe­ri­o­di­ma an­ga­žo­va­la Vla­da Sr­bi­je. Ko­li­ko je tu pa­ra po­tro­še­no i ko­ji su re­zul­ta­ti tog lo­bi­ra­nja – po­sla u ko­rist Sr­bi­je? Je­su li ti ra­ni­ji ugo­vo­ri is­te­kli, ili su pre­ki­nu­ti zbog oči­tog ne­u­spe­ha u lo­bi­ra­nju? Ko je po­sre­do­vao sa ame­rič­ke, a ko sa srp­ske stra­ne? Jer, i to je lo­bi­ra­nje gro­mo­gla­sno na­ja­vlje­no, i on­da se u ti­ši­ni uga­si­lo.   

Mi­slim da je Sr­bi­ja sa stra­te­škim lo­bi­ra­njem u Va­šing­to­nu za­ka­sni­la naj­ma­nje 28 go­di­na, iako je na­ja­vlje­no ka­ko će po­sao „Po­de­sta gru­pe” bi­ti „da olak­ša ostva­ri­va­nje stra­te­gij­skih ci­lje­va Sr­bi­je, da omo­gu­ći raz­voj ko­ri­snih i efi­ka­snih od­no­sa Sr­bi­je i SAD, da za­stu­pa srp­ske in­te­re­se u svim re­le­vant­nim i eko­nom­skim ame­rič­kim in­sti­tu­ci­ja­ma”.

Ko je to u Be­o­gra­du mo­gao da pra­ti i iz­me­ri da li to lo­bi­sti kom­pa­ni­je „Po­de­sta gru­pe” u Kon­gre­su efi­ka­sno i plo­do­no­sno ra­de, da li to vre­di baš 100.000 do­la­ra me­seč­no, to ni Bog ne zna. Isti­na, za te pa­re se u Kon­gre­su od lo­bi­sta i ne mo­že do­bi­ti ne­što gran­di­o­zno, za­pra­vo ve­li­ko je pi­ta­nje mo­že li Sr­bi­ja da­nas pre­ko lo­bi­ra­nja do­bi­ti bi­lo šta zna­čaj­ni­je od, re­ci­mo, pri­je­ma u Be­loj ku­ći i sli­ka­nja u fo­te­lja­ma Oval­nog sa­lo­na. Even­tu­al­nom srp­skom obra­ća­nju sa go­vor­ni­ce u Kon­gre­su mo­ra­lo bi da pret­ho­di srp­sko di­rekt­no pri­zna­nje dr­žav­ne sa­mo­stal­no­sti Ko­so­va. Ula­zak Sr­bi­je u EU u da­na­šnjim, a po­go­to­vu u okol­no­sti­ma kroz se­dam do de­set go­di­na, za­vi­si­će pre sve­ga od sta­nja u EU u tom tre­nut­ku, a ne od do­bre vo­lje Va­šing­to­na. 

Da li smo on­da u stra­te­škom lo­bi­ra­nju i stra­te­ški za­ka­sni­li? Za­ka­sni­li smo, jer sve stra­te­ške stva­ri za Sr­bi­ju od­lu­če­ne su pre do­sta go­di­na. Sa­da sa­mo spa­sa­va­mo što se spa­si­ti mo­že. A stra­te­ška bu­duć­nost Sr­bi­je ne ku­pu­je se u Va­šing­to­nu pre­ko lo­bi­stič­kih ku­ća, ona se ku­je i gra­di u sr­ci­ma i umo­vi­ma gra­đa­na Sr­bi­je. Jer, ka­ko da lo­bi­sta ob­ja­sni srp­sku isto­ri­ju i srp­ske in­te­re­se na Ko­so­vu ne­kom ge­ne­ra­lu u Pen­ta­go­nu, ili ne­kom drč­nom kon­gre­sme­nu u Va­šing­to­nu? Ka­da Ame­ri­ka­nac, ako mu se svi­di ne­ki isto­rij­ski spo­me­nik u Evro­pi, ku­pi ga, ra­sta­vi na de­lo­ve i od­ve­ze u Ame­ri­ku i ta­mo sa­sta­vi. Ko­li­ko je sa­mo sta­rih fran­cu­skih dvo­ra­ca iz do­li­ne Lo­a­re za­vr­ši­lo u Tek­sa­su. Za Ame­re isto­ri­ja ne zna­či mno­go. Po­go­to­vo ako ni­je nji­ho­va. 

Po­ne­što znam ka­ko funk­ci­o­ni­še je­di­na in­du­stri­ja u Va­šing­to­nu, in­du­stri­ja po­li­ti­ke, od Pen­ta­go­na do Stejt de­part­men­ta i Kon­gre­sa. Lič­ne ve­ze, kok­te­li, rad­ni ruč­ko­vi i ve­če­re, ka­bi­ne­ti sa sa­go­vi­ma u ko­je va­še ci­pe­le upa­da­ju do ča­ra­pa, ma­ha­go­ni i mer­mer, sta­klo i pri­gu­še­ne žuć­ka­ste sto­ne lam­pe. Sku­po­ce­ne por­ce­lan­ske šo­lje za ja­ku ame­rič­ku ka­fu, pre­div­ne se­kre­ta­ri­ce i mla­đa­ni sa­vet­ni­ci ko­ji o Sr­bi­ji zna­ju sa­mo „o Du­brov­ni­ku, Go­spi od Me­đu­gor­ja, pa on­da Ti­to, pa Mi­lo­še­vić, even­tu­al­no Ka­ra­džić i Mla­dić”. On­da vas po­zo­vu na ve­če­ru u DŽordž­ta­un i on­da sva­ko pla­ti svoj ra­čun. I sve uz lju­ba­zne osme­he, su­per­do­ma­ćin­ski i pri­ja­telj­ski, po­li­tič­ka ko­rekt­nost na­pro­sto iz­vi­re iz sva­ke re­če­ni­ce do­ma­ći­na ko­ji, na­rav­no, zna sve o Sr­bi­ji. Po­sle sed­ne­te u avi­on, pro­bu­di­te se u Evro­pi i shva­ti­te ame­rič­ki film... 

Kako je radikalka rasturila NATO u Kanadi, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski o skandalu u Parizu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA