Najnovije

DRECUN: Na hapšenje četvorice Srba uticale i velike sile

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju izjavio je danas da su na poslednja dešavanja u južnoj pokrajini, kao što je hapšenje četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, uticale i velike sile.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

Drecun je to naveo za TV Prva u delu programa u kojem je prelistavana dnevna štampa, a na konstataciju novinara da se na sedam naslovnica današnjih izdanja navodi da je London podržao desant na sever KiM.

Analitičar Darko Trifunović komentarisao je te navode medija kao želju nekih da se loše stvari povežu s Britanijom i istakao da je predsednik samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem sigurno ručao s britanskim ambasadorom u Prištini, ali da nije siguran da bi bilo ko mogao da mu da podršku za tako nešto.

Trifunović je na TV Prva istakao da je očekivao oštriju reakciju Zapada na uvođenje taksi na srpsku robu, ali da se akcija hapšenja ne može osuditi, jer, kako je objasnio, ako se posmatra iz ugla Britanije, vidi se da je uperena protiv ubica Srbina.

"Može se osuditi samo način na koji je izvedena, ali nema nijedne jedinice koja će izvesti takve akcije nežno. Ovde je sigurno primenjena prekomerna sila, ali mi moramo da budemo balansirani i umereni i kao što je predsednik Vučić rekao, sada nam treba mudrost i da tačno vidimo na koga možemo da se oslonimo i šta da radimo", kazao je Trifunović.

Navodi da je Beogradu sada prioritet zaštita srpskog stanovništva na KiM, i to kako ćemo im biti dopremljena humanitarna pomoć i da dobiju ono što im treba.

Na njegove navode da su Albanci uspeli ono što Srbi nisu, a to je da se nametnu Vašingtonu, dok Srbiju percipiraju kao zaštitnike istočnih interesa, Drecun je kazao da bi to da su Albanci garant bezbednosti značilo da Amerikanci i Nemci ništa ne znaju.

"Teritorija koja je pod vlašću organizovanog kriminala, gde su političari istovremeno predvodnici kriminalnih grupa, teritorija gde se radikalizuju pojedinci koji posle ubijaju američke vojnike na aerodromu u Frankfurtu ili napadaju vojnu bazu SAD, sada su Albanci garant stabilnosti - to bi značilo da Amerikanci ništa ne znaju, da Nemci ništa ne znaju", istakao je Drecun.

Dodao je da postoje izveštaji svih međunarodnih organizacija o organizovanom kriminalu, gde se tačno vide biografije koje su napravljene o Tačiju, Haradinaju, Veseliju, i u kojima se govori kojim se kriminalnim poslovima bave, kako vrše etničko čišćenje.

"Govoriti o Albancima kao faktoru stabilnosti na KiM, mislim da je ocena koja apsolutno ne stoji", kaže Drecun.

Dodao je da nije primetio oštru reakciju Velike Britanije na uvođenje taksi i naveo da to otvara prostor za postavljanje pitanja da li Britanija podržava takvo delovanje ili ne.

Govoreći o ručku britanskog ambasadora u Prištini i Tačija, Drecun je kazao da mu se čini da su razgovarali o političkim temama, ali da to ne dokazuje da su Britanci režirali desant i istakao da ponašanje britanske diplomatije u vezi sa KiM pokazuje da oni ne rade u korist Srbije, već protiv interesa Srbije.

"Ako je u pitanju istraga ubistva, ove ljude su mogli ranije da saslušavaju i to je mogla da uradi Kosovska policijska služba koja je prisutna sve vreme. Nije bilo potrebno da uleti 30-40 specijalaca da tuku kundacima", kaže Drecun, komentarišući hapšenje četvorice Srba i dodaje da su uhapšeni kao razlog da se opravdaju upadi i brutalna akcija specijalne jedinice, kao i da se zastrašuju Srbi.

"To je učinjeno da stave sever pod punu kontrolu, a u sklopu prebacivanja odgovornosti za ubistvo Olivera Ivanovića na zvanični Beograd", kazao je Drecun.

Naveo je da zvanični Beograd pokušava da ne odgovorimo na isti način i da ne izazove detabilizaciju i sukobe sa Albancima u Prištini i dodao da bi naše kontramere njima poslužile kao opravdanje i prebacivanje odgovornosti.

"Mi smo preuzeli diplomatske aktivnosti i prema zemljama koje su prijateljske kada je u pitanju njihov odnos prema Srbiji, ne samo prema Rusiji i Kini, a i prema zemljama koje podržavaju secesiju Kosova, koje imaju dovoljno uticaja na Albance u Prištini. Smirili smo srpski narod, pokreće se postupak u okviru Cefte, pokreće se postupak preko EU vezano za Sporazum za stabilizaciju i pridruživanje" Kosova sa EU, kazao je Drecun.

Istakao je da će Srbija sve učiniti da omogući opstanak srpskog naroda na KiM, da će zaštiti srpski narod i dodao da je poslata poruka Albancima da ne ugroze živoite i bezbednost srpskog naroda, jer se to neće tolerisati.

Kakva je trenutna situacija na Kosmetu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hapšenje Srba na Kosmetu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA