Najnovije

"Oslobodićemo srpsko more!" Proslava veka oslobođenja Budve i Boke! Na crnogorsku himnu niko nije ustao (VIDEO)

- Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more - kazao je Aleksandar Raković, jedan od intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Skup u Budvi (Foto: Jutjub)

On je to poručio putem video bima na centralnoj proslavi stotinu godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, koja je održan u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

Raković je dodao da crnogorski režim na čelu sa predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem "neće biti večan".

I Čedomir Antić, kojem je takođe zabranjen ulazak u Crnu Goru, obratio se putem video bima kazavši da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uveren da će "doći sloboda".

Prvi demokratski izabrani predsednik Crne Gore, Momir Bulatović, poručio je da se mora dići glas protiv zabrane ulaska Matije Bećkovića u Crnu Goru.

On je kazao da dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebno u Boku kotorsku, nije mogao biti čin unistenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave.

- Kada bi malo razmisli, današnji crnogorski vlastodršci bi postali svesni - da nije bilo 1. decembra 1918, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore - kazao je on.

Arhijerejski bokokotorski namesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapič kazao je na otvaranju skupa da je pre stotinu godina "svaki Crnogorac znao da je Srbin", a da danas "postoje oni koji mrze sve srpsko".

- Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin - rekao je protojerej otvarajući skup.

Boka se, kako je rekao Krivokapić, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

- Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorela do zore - poručio je.

On je osudio zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru, među kojima je i akademik Matija Bećković.

- U Montenegru je svašta moguće, gotovo sve što nije moglo u Crnoj Gori Petrovića - zaključio je Krivokapić, koji je prekidan aplauzima više od dve i po hiljade ljudi.

Na otvaranju ceremonije infonirana je pesma "Onamo 'namo".

Danas je početak zime po drevnom srpskom kalendaru, više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Kurir/Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA