Najnovije

RAT U PRIŠTINI! TAČI MAZNUO NOVAC ZA LOBIRANJE: Šef lažne države pokazao pravo lice, briga njega za Kosovo

Ugovore o lobiranju koje je Hašim Tači sklapao na svakoj poziciji na kojoj je bio, a koji su potpisani u ime tzv. države Kosovo, zapravo su koristili i njemu lično, zbog čega će se tim slučajevima baviti novo oformljena istražna parlamentarna komisija Istražna parlamentarna komisija je u vezi sa troškovima lobiranja napravila jaku bazu državnom tužilaštvu kako bi ono istraživalo ugovore o lobiranju koje su potpisale državne institucije, a što je korišćeno za ličnu promociju.

Tači (Foto: president-ksgov.net.)

Četiri potpisana ugovora Predsedništva i Vlade predati su Istražnoj komisiji. Prema izveštaju Komisije do kojeg je došla Gazeta Ekspres, jasno se vidi da su ugovori služili za pojedinačnu svrhu, iako su za njih odvojena sredstva iz budžeta tzv. Kosovo.

Neki ugovori za lobiranje sakriveni su čak i od Predsedništva i Vlade, dok ostali nisu objavljeni u potpunosti.

U izveštaju Istražne komisije objavljeno je da su ispitana sva lica koja su bila angažovana oko ugovora koje je sklopilo Predsedništvo u poslednje dve godine i iz Vlade od 2010.

Protagonista ugovora - predsednik privremenih isntitucija na Kosovu Hašim Tači, nije se pojavio pred komisijom tri puta. Ni ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli nije prihvatio da odgovori,  ispitani su i Enver Hodžaj i Avdulah Hoti, a svedočili su i Vljora Čitaku, Petrit Seljimi, Ardian Arifaj,koji su upravljali određenim ugovorima.

U izveštaju se navodi da je jedan od glavnih razloga za formiranje ove komisije bilo pismo koje je britanski advokat, DŽefri Najs, poslao Vladi tzv. Kosova. Najsovo pismo koje je ekskluzivno objavila Gazeta Express, otkriva da je on sklapao sporazume sa Vladom tzv. Kosova dok je Tači bio premijer.

Britanski advokat, koji od Vlade tzv. Kosova traži isplatu duga od 500 hiljada evra, rekao je da je kontaktirao bivšeg zamenika ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija, za pružanje usluga vladi, odnosno bivšem premijeru Hašimu Tačiju.

U izveštaju se navodi da je advokat Najs - koji kaže da je asistirao u plaćanju biografske knjige predsednika Tačija, odbio da govori za istražnu komisiju, zato što je prethodno tražio da pročita napisana pitanja.

Najsov zahtev je odbijen, dok je Komisija bila upućena na pismo koje je Najs napisao Vladi tzv. Kosova.

Kada je Petrit Seljimi izašao pred Komisiju, negirao je da je britanski advokat ikada bio angažovan od strane Vlade. Seljimi je samo priznao da se sa njim sreo.

- Svedočenje zamenika ministra spoljnih poslova Seljimija je u potpunoj suprotnosti sa poslatim pismom advokata DŽefrija Najsa Vladi tzv. Kosova. Dok g. Seljimi svedoči da Vlada Kosova nije nijednom kontaktirala advokata Najsa, sam Najs pominje izvršena plaćanja sa računa Vlade tzv. Kosova koja su kasnije i prekinuta - navodi se u izveštaju.

Vlada i Predsedništvo ponudili su četiri ugovora za lobiranje Parlamentarnoj komisiji, dok se ni jedan ne odnosi na angažovanje DŽefrija Najsa. U ovom izveštaju ispitani su drugi službenici Predsedništva, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva finansija i primetno je da su svedočenja ispitanih često u suprotnosti jedno sa drugim.

Pominju se i sporni ugovori između Predsedništva i američke kompanije „Ballards & Partners" gde je ispitan savetnik predsednika Tačija Ardian Arifaj, koji je bio angažovan u sporazumu sa Ballardsom. On je potvrdilo samo cenu sporazuma koja iznosi 1.240.000 dolara za 24 meseca.

U vezi sa ugovorom sa američkom kompanijom bliskoj predsedniku Donaldu Trampu, Predsedništvo je sakrilo sve detalje, deleći samo one koji su sada poznati.

Ambasador Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku potvrdila je da postoji faktura o izvršenom plaćanju kompaniji „Alston & Bird". Faktura dokazuje da je plaćeno 65 hiljade evra kompaniji američkog senatora, Boba Dola, za poslove izvršene juna 2017. Opis usluga kompanije obuhvata uređivanje predgovora biografske knjige Predsednika Tačija koji je negirao da je naručio izradu knjige „Nova država, moderni državnik", koju su napisali Suzi DŽeger i Rodžer Bojs.

Parlamentarna istražna komisija je ispitala ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja. Bivši ministar u toku svedočenja izjavio je da nije video sve izveštaje koje je podnela kompanija „Alston & Bird".

- Menadžer sklopljenog ugovora sa „Alston & Bird" Vlora Čitaku, kao i menadžer ugovora sa 'Patton Boggs' Heroina Telaku, u toku ispitivanja svedočile su da su izveštaji o dva ugovora postojali kao i da bi trebalo da postoje i danas u arhivama MSP-a. Postojanje izveštaja je potvrđeno i tokom svedočenja bivšeg ministra spoljnih poslova g. Envera Hodžaja - navodi se u izveštaju.

Izveštaj Komisije obuhvata i nalaze u vezi sa druga dva ugovora koji su u vezi sa lobiranjem. Jedan od njih je i ugovor sa kompanijom „Squirte Patton Boogs"  u iznosu od 1.331.407.8 dolara.

Poslednji ugovor je onaj sa kompanijom "Cambidge Academy of Global Affairs" u trajanju od četiri meseca. Istražnoj Komisiji su predata dva izveštaja za oktobar i novembar 2017, dok nedostaju druga dva izveštaja, preveo je kossev.info.

Lazanski upozorava da "Vojska Kosova" nije opasnost za srpsku armiju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Gazeta ekspres, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tači: Prijateljstvo i vera u SAD će biti večna

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube