Najnovije

UKRAJINA SAMA SEBI PUCALA U NOGU! Nema prijateljstva sa Rusijom - nema plovidbe Kerčkim moreuzom! Evo i zašto!

Izlazak Ukrajine iz Sporazuma o prijateljstvu sa Rusijom uništava pravnu bazu Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, čime Kijev sebe lišava prava slobodne plovidbe Kerčkim moreuzom, rekao je novinarima direktor Centra za političku konjunkturu Aleksej Česnakov.

Ukrajinska mornarica (Foto: Jutjub)

"Stvar je u tome što Ukrajina raskida Sporazum o prijateljstvu iz 1997. godine, koji je glavna osnova sistema dogovora i sporazuma između Moskve i Kijeva. NJegova suspenzija urušava taj sistem", objasnio je Česnakov.

Deo tog sistema je i Sporazum o saradnji u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. Ukrajina traži slobodan prolaz kroz Kerčki moreuz, a dokument o tome je potpisan 2003. godine, čime je unapređen Sporazum o prijateljstvu dve zemlje, kazao je Česnakov. 

"U preambuli Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu se tačno kaže da se prilikom njegovog zaključivanja strane vode tačkama Sporazuma o prijateljstvu. On je u stvari posledica i nastavak Sporazuma o prijateljstvu. Sada kada Ukrajina izlazi iz Sporazuma o prijateljstvu, Sporazum o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu gubi svoju pravnu osnovu, pravni i istorijski izvor. Faktički se urušava", objasnio je Česnakov.

"Nema Sporazuma o prijateljstvu - nema Sporazuma o Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. Takva je pravna i politička logika", izjavio je on i zaključio: "Na takav način Ukrajina sama sebe lišava prava slobodne plovidbe u tom regionu."

Podsetimo, zakon "O prekidu važenja Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Ruske Federacije" stupio je danas na snagu.

Ukrajina sprema ofanzivu u Donbasu — već se zna i datum

Ukrajinske snage bezbednosti prebacile su u Marijupolj više od 200 jedinica tehnike i 150 vojnika, izjavio je zamenik načelnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Velika grupa Oružanih snaga Ukrajine će 14. decembra početi ofanzivu u pravcu Marijupolja, izjavio je Basurin. Oko 12.000 ljudi je nagomilano duž linije razdvajanja. Tamo se nalazi oko 50 tenkova, 40 raketnih bacača, 180 oruđa i minobacača.

„U okviru priprema komande Oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu juče je iz Berdjanska (grad u Zaparoškoj oblasti) krenula kolona sa tehnikom 503. bataljona morske pešadije, 12 teretnih vozila, devet MTLB i više od 150 vojnika. U ovom trenutka militanti se nalaze u zapadnom predgrađu Marijupolja“, izjavio je Basurin.

Prema njegovim rečima, cilj planirane ofanzive je zauzimanje teritorije Novoazovskog i Telmanovskog rejona, sa kasnijim izlaskom na ruske granice.

Pročitajte OVDE zašto je Peskov odbrusio Pompeu.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukrajina gradi novu bazu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA