Najnovije

SUMNJA SE NA ZAVERU VLASTI: "Pomaže" li Makronu strazburški islamista? Čudna "slučajnost"?

Potraga za strazburškim ubicom Šerifom Šekatom (29) je i u sredu dalje trajala. U operaciju je bilo uključeno više od 600 policajaca i žandarma.

Strazbur (Foto: Jutjub)

Državni tužilac Remi Ejc je precizirao da su dve osobe poginule, da je još jedna u stanju cerebralne smrti, dok se njih osam bore za život. Šestoro je lakše povređeno. Prvobitne informacije su govorile o četvoro poginulih, ali one su iz vremena dok je u gradu još vladala velika pometnja nakon krvavog pira.

Ubica je prilikom napada hodao centralnim gradskim ulicama, pucao i koristio nož. Svedoci su čuli da je tom prilikom uzvikivao "Alahu akbar!" S mesta zločina je pobegao taksijem. Vozaču je rekao da je pucao na vojnike i da ih je "ubio desetoro". Taksi ga je vozio desetak minuta, a onda mu se gubi svaki trag.

Šerif Šekat je okoreli kriminalac. Osuđivan je čak 27 puta! Hapšen je i privođen najviše u Francuskoj, ali i u Švajcarskoj i Nemačkoj, iz koje je nedavno proteran. Takođe je poznato da je godinama posećivao islamističke krugove, i kao takav je zaveden u kartoteku obaveštajne službe. Rođen je u Strazburu, a roditelji su mu poreklom iz Maroka.

Mnogi se, kao i u ranijim slučajevima, pitaju kako je jedna takva osoba, ako je već registrovana kao opasna, mogla da bude na slobodi. Ali, vlasti ističu da takvih pod prismotrom ima čak 20.000 i da se ne može biti iza svakog od njih u svakom trenutku, niti može da se hapsi bez dokaza.

U sredu je božićna pijaca u Strazburu bila zatvorena, a sve manifestacije u gradu otkazane. Osim za napadačem, traga se i za eventualnim pomagačima. Četiri osobe iz njegovog okruženja su privedene. Zbog svega se ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner usred noći između utorka i srede obratio naciji i saopštio da se u zemlji uvodi najviši stepen predostrožnosti od neposrednog terorističkog napada, što je blisko vanrednom stanju. Ova mera, između ostalog, omogućuje uvođenje kontrole na granicama, pretrese na železničkim stanicama i aerodromima, otkazivanje manifestacija...

Istovremeno, na društvenim mrežama, počele su odmah da kruže teorije zavere oko trenutka kada se dogodio teroristički napad, usred socijalnog bunta, uz opasku da se radi o "čudnoj slučajnosti". Skeptici koji podržavaju teoriju zavere optužuju vlast da je sve izrežirala da bi zabranila manifestacije!

Predstavnici vlasti sada poručuju "žutim prslucima" da zbog terorističkog napada prekinu bunt i da ne iscrpljuju policijace, koji ne mogu da budu na svim mestima u isto vreme.

Liderka "Nacionalnog okupljanja" Marin le Pen misli drugačije.

- Ne može u demokratiji, kao što je francuska, da se kaže da više nema manifestacija jer postoji teroristička opasnost - poručila je Le Penova. - Ustavno je pravo protestovati.

Pročitajte OVDE sve o opasnom planu londonskih agenata.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto je baš Strazbur bio meta napada?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA